Het Belang van Limburg

Paus valt paus aan over priesterce­libaat

- Marc Van de Weyer

Ex-paus Benedictus slaagt er nog altijd in om het Vaticaan op stelten te zetten. Nu met een boek waarin hij zich afzet tegen de mogelijke priesterwi­jding van gehuwde mannen.

Paus emeritus Benedictus XVI spreekt zich fel uit tegen de aanbevelin­g voor een beperkte opening in het verplichte priesterce­libaat. Dat werd afgelopen herfst in overweging genomen op de bisschoppe­nsynode voor de Amazone, toen die in haar slotdocume­nt de aanbevelin­g opnam om ‘degelijke’ getrouwde mannen tot het priesteram­bt toe te laten vanwege de grote nood aan priesters in het voor de Kerk zo belangrijk­e ZuidAmerik­a.

“Duivelse leugens”

Benedictus lanceert zijn aanval in een boek dat hij publiceert samen met Curiekardi­naal Robert Sarah, de conservati­eve prefect van de Congregati­e voor de Geloofslee­r. Volgens de auteurs eist een priesterro­eping “volledige overgave” en is ze niet te verenigen met die andere roeping, het huwelijk. De auteurs hebben het over “duivelse leugens” in de “aanvallen” op het celibaat. De aanbevelin­g kwam van een ruime meerderhei­d van de deelnemers aan de Amazone-synode. Paus Franciscus moet nog beslissen wat hij er mee doet.

De auteurs schrijven dat ze “niet kunnen zwijgen” maar handelen in “kinderlijk­e gehoorzaam­heid” aan de paus. Volgens het gezaghebbe­nde Amerikaans­e jezuïetent­ijdschrift America is het Vaticaan totaal verrast door het boek en de heftige toon daarvan. Vooral ook omdat Benedictus (die in april 93 wordt) fysiek verzwakt is, zoals onlangs nog bleek uit een documentai­re van de Beierse omroep.

De geest van ‘68

Na zijn verrassend­e aftreden in 2013 liet de emeritus paus weten dat hij een verborgen leven zou leiden, ver van de openbaarhe­id. Maar al tijdens de eerste bisschoppe­nsynode onder paus Franciscus – die over de familie in 2014-’15 – kwam Benedictus tussen in het delicate debat over toegang tot de communie van gescheiden en hertrouwde katholieke­n. In het nog veel gevoeliger dossier rond seksueel misbruik in de Kerk, waarin Franciscus het opneemt voor de slachtoffe­rs, liet Benedictus vorig jaar weten dat het allemaal de schuld was van de ‘geest van ‘68’, het jaar waarin autoriteit­en en instituten in vraag werden gesteld. Opvallend nog: het was Benedictus die het getrouwde priesters uit de Church of England mogelijk maakte na hun overstap naar de Roomse kerk volwaardig als priester te functioner­en. Maar daarbij ging het dan wel om een groep die de Anglicaans­e kerk vaarwel zegde vanwege de komst van vrouwelijk­e priesters. Getrouwde priesters zijn er ook al in de aan Rome trouwe Grieks Katholieke Kerk zoals in Oekraïne of Slovakije.

 ?? FOTO EPA-EFE REUTERS ?? Paus emeritus Benedictus XVI (links) en zijn opvolger paus Franciscus verschille­n – nog maar eens – van mening.
FOTO EPA-EFE REUTERS Paus emeritus Benedictus XVI (links) en zijn opvolger paus Franciscus verschille­n – nog maar eens – van mening.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium