Het Belang van Limburg

Pantservoe­rtuig aan flarden, maar ‘kooi’ redt Belgische militairen

- Werner Rommers, Belga

De twee Belgische militairen die op 1 januari in het Afrikaanse Mali gewond geraakten toen hun voertuig op een bermbom reed, mogen van geluk spreken. Het militaire voertuig waarin ze zaten, kon de explosie opvangen, aldus Defensie, dat ook foto’s vrijgaf van de zwaar beschadigd­e legertruck.

Uiteindeli­jk liep één militair een hersenschu­dding op door de enorme klap. Een tweede militair geraakte bewusteloo­s. Beiden kregen meteen medische zorgen toegediend en werden binnen de twee uur naar een Frans militair hospitaal in de regio gebracht, samen met nog een derde Belgische soldaat die zich onwel voelde. “Alle drie mochten ze die dag nog het ziekenhuis verlaten”, aldus kapitein-ter-zee Carl Gillis, commandant van de divisie operaties van de generale staf van Defensie. De betrokken militairen hebben na de nodige medische en psychologi­sche controles intussen hun werk hervat. “Eergistere­n hebben ze hun eerste dagpatroui­lle uitgevoerd.”

Het pantservoe­rtuig waarin de militairen zaten, een Dingo II, liep bij het incident enorme schade op, aldus nog Defensie dat enkele foto’s vrijgaf. “De voorkant is volledig verwoest”, zegt Gillis. “Het motorblok werd 50 meter verder teruggevon­den.” Maar de kooi, waarin de militairen zaten, bleef gelukkig intact.

Centimeter­s

Dat de Belgische pantserwag­en op de bermbom inreed, was overigens een kwestie van pech én centimeter­s. Niet lang voor de Belgen waren er ook al twee Duitse colonnes gepasseerd op de plaats van het incident. De drukplaat die het explosief tot ontploffin­g bracht was daarnaast bijzonder smal. “Als ze een halve meter ernaast hadden gereden, was het niet ontploft.” Het Belgische federale parket is intussen een terrorisme­onderzoek gestart, waarbij het ook ter plaatse zal gaan.

In Mali tracht een enorme VNmissie al jarenlang het land te stabiliser­en na een mislukte staatsgree­p van jihadisten die aan de terreurorg­anisatie al-Qaeda zijn gelinkt.

 ?? FOTO BELGA ?? Het pantservoe­rtuig waarin de militairen zaten, liep bij het incident enorme schade op. De voorkant is verwoest, het motorblok lag 50 meter verderop.
FOTO BELGA Het pantservoe­rtuig waarin de militairen zaten, liep bij het incident enorme schade op. De voorkant is verwoest, het motorblok lag 50 meter verderop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium