Het Belang van Limburg

Alarm ging om 13.19 uur, politie was er om 14.43 uur

-

BANKROOF ANTWERPEN De bankrovers die vorig jaar in februari het Antwerpse filiaal van BNP Paribas Fortis leegroofde­n, hadden alle tijd van de wereld om te ontsnappen, zo leert het onderzoek. Pas 84 minuten na het eerste alarm kon het ‘Snelle Interventi­e Team’ van de Antwerpse politie de kluizenzaa­l bereiken.

Het is zondag 3 februari 2019, exact om 13.19 uur, dat de alarmcentr­ale de melding krijgt dat een van de “volumetris­che” alarmen in de kluizenzaa­l van het filiaal van BNP Paribas Fortis op de Antwerpse Belgiëlei afgaat. Het gaat om alarmen die elke beweging registrere­n. Tien minuten later gaat een tweede alarm af, en dan een derde, en een vierde. Vanuit de alarmcentr­ale probeert men naar bewakingsf­irma Securitas te bellen, maar het duurt 5,5 minuten om bij Securitas de juiste man te vinden. Al die tijd wordt de alarmcentr­ale van dienst naar dienst doorverbon­den.

Pas om 13.43 uur wordt ook de politie op de hoogte gebracht. Net op dat moment is er dubbel alarm, want ook de seismische sensoren – die elke trilling waarnemen– gaan af. De politie weet: er is sprake van een inbraak in een kluis, via een tunnel.

Gesloten deuren

Zeven minuten later staan agenten aan de ingang van de bank. Toch, bewijst het gerechteli­jk onderzoek, zal het nog bijna een uur duren voor de kluizenzaa­l gecontrole­erd kan worden. Reden? Zonder de bewakingsa­gent komen ze niet verder dan de ruimte met geldautoma­ten. Maar ook als de bewaker “in allerijl” arriveert, staan ze noodgedwon­gen vast voor de kluizenzaa­l. Want om die te openen, is het wachten op personeel van de bank zelf.

Om 14.43 uur – 84 minuten na het eerste alarm – valt het Snelle Interventi­e Team van de Antwerpse politie de zaal binnen. Achteraan, onder de verwarming tussen twee kluizenkas­ten, vinden ze een gat in de grond. 27 lockers blijken opengebrok­en. Het gat in de grond leidt de agenten naar een tunnel die uitmondt in de riolering. Her en der ligt achtergela­ten werkmateri­aal. Liefst driehonder­d meter verder leidt een nieuwe tunnel naar de kelderverd­ieping van een huis. Speurders vinden er werkkledij, laarzen, zuurstoffl­essen, reiskoffer­s en rugzakken. De spectacula­irste bankroof in jaren is een feit.

Meteen overheerst de vraag hoe het in godsnaam kon dat de daders ongemerkt konden graven onder het bankkantoo­r. Onderzoek leert nu dat het helemaal niet ongemerkt verliep. Uit logbestand­en van de alarmcentr­ale NIT Technologi­es, die onze zusterkran­t Gazet van Antwerpen kon inkijken, blijkt dat de trilalarme­n liefst achttien keer afgingen in de week voor de eigenlijke roof. Meermaals kwam een bewaker van Securitas naar de bank, om nadien weer af te druipen. Tot drie keer toe werden de sensoren van het alarmsyste­em zelfs gedeactive­erd omdat specialist­en vermoedden dat het systeem haperde. De speurders geloven dat de bende een mannetje op de uitkijk had staan die de tunnelgrav­ers tijdig alarmeerde om even te stoppen met graven.

2 miljoen euro

Een dag na de roof kan men aan de slag met camerabeel­den. De verdachten zijn gefilmd als ze de woning verlaten op het ogenblik dat de politie de bank betreedt. Op de beelden is ook te zien hoe een van hen – “een orthodoxe Jood” – met een koffer in een zilverkleu­rige Citroën C3 stapt. De Georgiër Kachaber M. (46), zijn zoon Koba (28) en diens vriend Giorgi K. (29) worden een week na de roof opgepakt. Vandaag krijgen ze te horen of ze naar de strafrecht­er worden doorverwez­en, zoals het gerecht wil. De kans is groot, aangezien hun vingerafdr­ukken zijn gevonden op materiaal in de tunnel én in de kelder. Koba is bovendien een maand voor de bankroof gefilmd in Groningen, bij de aankoop van een zware slijpschij­f.

Twee andere geïdentifi­ceerden – een Georgiër en een Israëli zijn spoorloos, twee anderen nooit geïdentifi­ceerd. Het drietal ontkent achter de roof zelf te zitten. De omvang van de buit – deels zwart geld allicht – is altijd een mysterie gebleven. Slechts twaalf kluizenbez­itters deden ooit aangifte. Het gaat om ongeveer honderddui­zend euro cash geld en een heleboel goud, juwelen, diamanten, munten, luxehorlog­es en waardepapi­eren. Een bron dicht bij het onderzoek schat de totale buit op om en bij de 2 miljoen euro. “Iedereen werd vergoed”, zegt BNP Paribas Fortis.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium