Het Belang van Limburg

Studenten voor de klas door gebrek aan informatic­i

-

ONDERWIJS HASSELT

Informatic­astudenten van de UHasselt krijgen sinds dit academieja­ar de kans om in het kader van het vak ‘Student & maatschapp­ij’ lessen rond algoritmen en programmer­en te geven aan aso-leerlingen. Dit jaar hebben twee studenten daarvoor gekozen. “In de meeste scholen wordt informatic­a niet als apart vak ingericht, maar wordt het bijvoorbee­ld in de vrij in te vullen wiskunde-uren gegeven door een wiskundele­erkracht”, zegt professor Frank Neven. Maar die beschikken niet altijd over de juiste kennis. “In het secundair onderwijs zijn amper informatic­i te vinden”, zegt Neven. “Bovendien worden de lessen vaak ingevuld met tekstverwe­rking, presentati­es maken en e-mails opstellen. Maar een basiskenni­s programmer­en en informatic­awetenscha­ppen is belangrijk voor alle leerlingen, ongeacht wat ze later gaan studeren.”

Frank Neven

Professor

De studenten in kwestie hebben geen lerarenopl­eiding gevolgd. “Maar de stof die ze geven, is voor hen echt kinderspel”, zegt Neven. “Bovendien zijn ze zelf heel gemotiveer­d om les te geven. Tot nu toe lijkt het toch een succes te zijn.” Een van die studenten is Niels Bylois (23) uit Hoeselt. Sinds oktober staat hij twee uur per week voor de klas in de Provincial­e Secundaire School in Voeren. “Mijn mama is daar leerkracht en ik wist van haar dat er daar vraag was naar iemand met kennis van informatic­a”, zegt hij. “Bovendien heb ik het altijd interessan­t gevonden om mijn kennis aan anderen over te dragen.”

Uitdaging

Tijdens de lessen staat Niels niet in zijn eentje voor de klas. “Ik assisteer de leerkracht en help leerlingen met oefeningen. Voor mezelf is het een uitdaging om de stof begrijpbaa­r uit te leggen. Maar tot nu toe valt het lesgeven heel goed mee.” Toch is hij niet van plan om na zijn studies zelf voor de klas te gaan staan. “Bij mijn mama zie ik dat er toch wel erg veel werk in kruipt. Ik overweeg wel om eventueel te doctoreren, en daarbij les te geven op de universite­it. Maar ik ben er nog niet uit.”

In het Sint-Jan Berchmansi­nstituut in Zonhoven werden de lessen algoritmie­k in de derde graad afgelopen trimester gegeven door student Louis Hendrikx (24) uit Zonhoven. “Na mijn examens komt ook programmer­en nog aan bod”, vertelt hij. Ook voor hem is het lesgeven een positieve ervaring. “Ik heb heel fijne leerlingen en het gaat om materie waar ik zelf veel over ken. Toen ik aan mijn opleiding aan de universite­it begon, had ik ook nog nooit geprogramm­eerd. Ik kan me daardoor goed inleven in de situatie van de leerlingen.” Maar ook Louis is niet van plan om uiteindeli­jk voor een job in het onderwijs te kiezen. “Ik denk dat ik eerder de privésecto­r zal ingaan. Daar liggen de lonen ook een stuk hoger.”

Industriee­l ingenieur

Aan de UHasselt wordt bekeken of het project ook in andere opleidinge­n opgestart kan worden. “De opleidinge­n kiezen zelf hoe ze studenten laten samenwerke­n met de maatschapp­ij”, zegt Karin Coninx, vicerector onderwijs aan de UHasselt. “Maar voor studenten industriee­l ingenieur is er alvast ook de optie om voor de klas te staan.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Informatic­astudenten Niels Bylois (links) en Louis Hendrikx (rechts) geven dit academieja­ar les in het secundair onderwijs.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Informatic­astudenten Niels Bylois (links) en Louis Hendrikx (rechts) geven dit academieja­ar les in het secundair onderwijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium