Het Belang van Limburg

Net als Linde met mama de wereld zien om haar nog beter te leren kennen

-

STUDIO BRUSSEL BRUSSEL Ze had er jaren over getwijfeld om met haar mama op reis te gaan, maar Studio Brussel-dj Linde Merckpoel (35) vond altijd een reden om het uit te stellen. Tot moeke Lieve 60 werd en Linde haar meenam naar Sri Lanka. Dit deed de reis met Linde én met haar moeder.

Moeke Lieve (60) had nog niet vaak gereisd: amper één keer was ze buiten Europa geweest. En dan kwam dochter Linde (35) – die zowat de halve wereld al zag – plots met het idee om samen door Sri Lanka te trekken. “Dat kwam als een complete verrassing”, zegt Lieve. “Ik was heel blij, maar tegelijk wat bang, omdat het buiten mijn comfortzon­e lag. En ik vroeg me af of mijn dochter me niet beu zou zijn na één week.”

Fleetwood Mac

Linde had er nochtans goed over nagedacht. Al jaren zat het in haar hoofd. Maar ze twijfelde, en stelde uit. Omdat het toch anders is dan met haar vrienden of lief op reis te gaan. En of haar vokke thuis niet te eenzaam zou zijn zonder moeke. “Vlak voor haar zestigste verjaardag zei hij: pak ze mee! Ze wil de wereld zien. Er is altijd een reden om het uit te stellen, maar als het nooit meer gelukt zou zijn, had ik daar voor altijd spijt van gehad. Dus zei ik tegen mezelf: doé het nu gewoon.”

Zo bracht Linde twee weken in Azië door met haar moeder zonder veel reiservari­ng. “Met als voordeel dat ik veel van haar eerste keren meemaakte. De eerste keer dat ze naar de andere kant van de wereld vloog, in een tuktuk zat, of omringd was door apen. Ik heb haar zelfzekerd­er zien worden in een vreemd land. En ontdekte ook dingen over haar die ik nog niet wist. Door een boek praatten we bijvoorbee­ld plots over Fleetwood Mac en ik vroeg of mama daar ooit fan van was geweest. Ze antwoordde dat ze die ooit nog live op de Grote Markt van Veurne heeft gezien. Zo’n grappige details! Zelfs mijn vader wist dat niet. We hebben twee weken lang kunnen praten.”

Ballonvluc­ht bij zonsopgang

Lieve herinnert zich van de reis vooral die lastige rotsbeklim­ming. “En hoe content we waren dat we het gedaan hadden en dat gevoel konden delen. Net als die keer dat we een klein strandje vonden waar wij twee alleen waren, met alleen het geluid van de zee en de wind. Of die ballonvluc­ht bij zonsopgang, toen we gewoon naast elkaar stonden te kijken en elkaar af en toe eens vastpakten. Ik genoot van al die nieuwe dingen. De vrees dat het buiten mijn comfortzon­e lag, was ik snel kwijt.”

Ook voor globetrott­er Linde lag de trip buiten haar comfortzon­e. Niet op reis met een gezelschap dat van de ene naar de andere plek hopt, “wel met mijn moeke die haar roepies vaak onderaan de rugzak had zitten, of die haar bril niet vond”. “Het was zo waardevol. Eenmaal voorbij de dertig kom je op een leeftijd dat je je ouders ziet als de mensen die ze zijn, niet enkel als vader of moeder. Ik kreeg een compleet beeld van wie mijn moeke is. Die reis is een supertoffe investerin­g in emotioneel goed. Voor altijd een cadeau, voor mij én voor haar. Iedereen die er al over nadacht – het is misschien niet voor elke ouder en kind weggelegd – en nog twijfelt, raad ik aan om het gewoon te doen.”

Nieuwe ogen

Een goed idee, zegt Miet Timmers, onderzoeke­r aan het Kenniscent­rum Gezinswete­nschappen van Odisee Hogeschool. “Tijdens zo’n avontuurli­jke reis leer je sowieso al veel over jezelf. Dat óók te doen over iemand die je heeft opgevoed, is dubbele winst en een enorme ervaring. Je leert elkaar in een nieuwe levensfase kennen, nadat er misschien wat afstand was ontstaan. Je bekijkt elkaar met nieuwe ogen en leert zo nieuwe dingen over elkaar. Maar zo’n unieke ervaring houdt ook risico’s in als het niet goed loopt.”

Want het is wel degelijk een uitdaging, zegt ook gezinspsyc­holoog Tim Verleyzen. “Op reis leef je voortduren­d samen en vaak heel dicht bij elkaar. Iedereen heeft zijn gewoontes – de een slaapt uit terwijl de ander een ochtendwan­deling wil maken – en daarover compromiss­en sluiten is een uitdaging. Je moet dus al een bepaalde band hebben. Maar als het lukt, is het een heel mooi initiatief.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium