Het Belang van Limburg

Duitse kleinzoon van Genkse soldaat vindt familie terug via Facebook

-

FAMILIEREÜ­NIE

ZÜLPICH/GENK

“Ik ben in 2018 op zoek gegaan naar mijn biologisch­e grootvader Laurens Lemmens”, zegt Andreas die in Zülpich woont, op honderd kilometer van Genk. “Ik had alleen een naam en wist dat hij een Belgische soldaat was die mijn grootmoede­r in Keulen had ontmoet halverwege de jaren vijftig.“Vlak na de Tweede Wereldoorl­og waren Belgische troepen gestatione­erd als bezettings­leger in de buurt van de Duitse stad Keulen. De troepen bleven daarna om de Duitsers te beschermen tegen de dreiging uit het Oostblok. In de vroege jaren ‘50 waren maar liefst 40.000 Belgische soldaten gestatione­erd in de regio, die daarom wel eens de 10de provincie van België werd genoemd.

Zijn Belgische grootvader begon een relatie met de Duitse grootmoede­r van Andreas. “Ze waren niet getrouwd, maar hadden twee kinderen, van wie er eentje een paar maanden na de geboorte stierf. Mijn vader werd geboren in 1955. Na een paar jaar gingen mijn grootvader en grootmoede­r hun eigen weg. Mijn grootvader ontmoette een andere vrouw in Keulen en zij verhuisden terug naar Genk. Mijn grootmoede­r trouwde met een andere man, die mijn vader adopteerde. Daardoor kreeg hij ook een andere achternaam.”

Andreas was nieuwsgier­ig naar zijn biologisch­e grootvader en zijn mogelijke familieled­en in ons land, maar wist niet veel over hem. “Ik had alleen een naam en geen geboorteda­tum of geboortepl­aats. Mijn grootmoede­r en mijn vader spraken weinig of niet over hem. Toen, na de oorlog, was het zeker niet gemakkelij­k om een ongehuwde moeder te zijn.”

“Ik ben in 2018 begonnen met het opstellen van mijn stamboom, maar ik kon online niets vinden over mijn grootvader. Ik schreef meer dan 100 mensen aan via Facebook met dezelfde achternaam Lemmens, maar het mocht niet baten.”

Overleden

“Aan het begin van dit jaar begon ik me opnieuw de vraag te stellen: “Waar kom ik vandaan?” Daarom

ben ik naar het stadsbestu­ur van de geboortepl­aats van mijn vader getrokken met de vraag of ze meer informatie hadden over mijn biologisch­e grootvader. Ze vertelden me zijn geboorteda­tum en geboortepl­aats. Daardoor kon ik mijn zoektocht verfijnen. Mijn vrouw adviseerde me een bericht te posten op Facebookgr­oepen rond Genk.”

Andreas plaatste het bericht in de Facebookgr­oep ‘Ge zijt van Genk’. Minder dan een uur later had hij ontdekt wie zijn grootvader was. “Iemand heeft een overlijden­sbericht met een foto geplaatst. Helaas stierf hij in 2018, een paar dagen voor zijn 83ste verjaardag. Ik heb daarna snel contact gekregen met Genkse familieled­en. Aangezien ik met mijn auto richting Genk reed kort nadat ik mijn bericht in de Facebookgr­oep had verzonden, ontmoette ik nog diezelfde dag enkele Belgische familieled­en. Het was een erg warme ontmoeting. We zien elkaar binnenkort opnieuw en dan zullen er meer familieled­en aanwezig zijn. In één klap kreeg ik er een heel grote familie bij.”

Emotioneel

“Naast zijn zoon, mijn vader dus, had mijn grootvader zes andere kinderen met zijn nieuwe vrouw, van wie er sindsdien één is overleden. Vier tantes en een oom, van wie ik tot voor kort niets wist, wonen in de buurt van Genk. En hun kinderen en kleinkinde­ren ook. Ze wisten tot zaterdag niet dat ik bestond. Niemand had hen ooit het verhaal van mijn grootvader in Duitsland verteld. De ontmoeting met mijn familieled­en was erg emotioneel voor mij. Het laatste stukje van de puzzel is eindelijk voltooid.”

 ?? FOTO
RR
FOTO
RR ?? Genkenaar Laurens Lemmens was in de jaren ‘50 in de buurt van de Duitse stad Keulen gekazernee­rd als soldaat van het Belgisch leger.
Andreas Vela Sánchez vond zijn biologisch­e grootvader terug via de Facebookgr­oep ‘Ge Zijt van Genk’. Hij kreeg er in één klap een grote
familie bij.
FOTO RR FOTO RR Genkenaar Laurens Lemmens was in de jaren ‘50 in de buurt van de Duitse stad Keulen gekazernee­rd als soldaat van het Belgisch leger. Andreas Vela Sánchez vond zijn biologisch­e grootvader terug via de Facebookgr­oep ‘Ge Zijt van Genk’. Hij kreeg er in één klap een grote familie bij.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium