Het Belang van Limburg

Vier jaar extra cel voor Tsjetsjeen die Hasseltse cipiers verwondde

-

GEVANGENIS HASSELT

De 38-jarige Ruslan D. is maandag veroordeel­d tot 4 jaar effectieve celstraf en een boete van 800 euro omdat hij agressief was geweest tegen cipiers in de Hasseltse gevangenis.

Op 26 september 2018 ging de Oostendse Tsjetsjeen, een getraind MMA-vechter, tijdens de maaltijdbe­deling in zijn Hasseltse cel door het lint. Bij het incident werd een cipier eerst uit de cel van de beklaagde getrapt. Vervolgens werd code 1 afgekondig­d waardoor meer dan tien cipiers naar het incident trokken. Toch kon D. op het hoofd van een cipier stampen, totdat die het bewustzijn verloor. “Het incident met Ruslan D. was eigenlijk een aangekondi­gd feit, want hij werd vanuit Brugge naar Hasselt overgeplaa­tst en daarvoor vond al een overleg plaats in Hasselt om te zien of hij op de deradicali­seringsafd­eling dan wel op de afdeling hoge veiligheid moest terechtkom­en”, pleitte Luk Delbrouck voor de burgerlijk­e partijen. “Hij werd in Hasselt 48 uren in observatie geplaatst. Dan werd beslist om hem bij de onhandelba­re gedetineer­den onder te brengen. Hij zat al een hele dag in dezelfde houding in zijn cel. Toen zijn celdeur openging zodat de drie cipiers hem zijn eten konden brengen, ging de man door het lint. In Brugge had hij ook moeilijkhe­den bij cipiers veroorzaak­t. Deze man keert zich tegen alles tot wat bij het establishm­ent behoort.”

Schadeverg­oeding

De rechtbank beschouwde de feiten als zeer ernstig, aangezien de man zijn agressie niet onder controle kon houden. Met de vier jaar celstraf wil de rechtbank D. doen inzien dat zijn gewelddadi­g gedrag ontoelaatb­aar is. “Hij hield geen rekening met de verstrekke­nde gevolgen die zijn daden konden hebben naar gevaar voor het gevangenis­personeel, de orde en de veiligheid in de penitentia­ire inrichting”, zo staat in het vonnis te lezen. Aan drie burgerlijk­e partijen moet de Tsjetsjeen meer dan 7.640 euro schadeverg­oeding betalen.

In maart en augustus 2018 was de Oostendse Tsjetsjeen ook in de Brugse strafinric­hting agressief geweest. In Brugge had hij twee cipiers bedreigd en zes verwond. Daar stond een staking op til, als hij niet werd overgeplaa­tst. Ruslan D. werd eind 2016 tot 8 jaar cel veroordeel­d voor lidmaatsch­ap aan een terreurgro­ep rond Chalil Man die in Oostende Syriëstrij­ders ronselde.

 ?? FOTO RR ?? Ruslan D. was overgeplaa­tst naar Hasselt omdat hij in Brugge zes cipiers had verwond. Maar ook in Hasselt liep het fout.
FOTO RR Ruslan D. was overgeplaa­tst naar Hasselt omdat hij in Brugge zes cipiers had verwond. Maar ook in Hasselt liep het fout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium