Het Belang van Limburg

Hevige brand verwoest rijwoninge­n Herckenrod­estraat

In de Herckenrod­estraat in het centrum van Tongeren zijn maandagoch­tend drie huizen beschadigd geraakt door een uitslaande brand. Er vielen geen gewonden. Kwaad opzet wordt niet uitgeslote­n.

- Dirk Roefflaer

Het vuur brak ’s morgens uit in een rijhuis in de Herckenrod­estraat, een smalle verbinding­sstraat tussen de Luikerstra­at en de Kastanjewa­l, vlakbij stadspark De Motten. De brand werd even voor 8 uur opgemerkt door buurtbewon­ers. “Rond 7.30 uur hing hier een sterke brandgeur. Ik dacht dat het een houtkachel was, maar toen ik aan het raam ging kijken, zag ik heel veel rook bij de buren”, zegt Guy Gaublomme, wiens appartemen­t uitgeeft op de achterzijd­e van de Herckenrod­estraat. Zijn vrouw belde meteen de hulpdienst­en.

Moeilijk bereikbaar

Dirk Grosemans was in de omgeving aan het fietsen toen hij de rook zag. “Op de benedenver­dieping van nummer 13 was er heel veel rook”, zegt hij. “Even later hoorde ik enkele luide knallen. Ik ben meteen beginnen roepen en heb op alle deuren gebonkt.” Het brandweerk­orps van Tongeren kreeg bijstand van de collega’s uit Hasselt. De lokale politie sloot de hele buurt af. De brandweer kon de achterzijd­e van de getroffen huizen niet bereiken. Ze probeerden de vlammen te bestrijden via de parking van een handelspan­d in de Luikerstra­at. Uiteindeli­jk raakten ze via de aanpalende huizen tot in de achtertuin.

Mogelijk kwaad opzet

“Het betreft een uitslaande brand die is ontstaan op nummer 13. De bewoners waren niet thuis”, zegt brandweero­fficier Martijn Stassen. “Het vuur is overgeslag­en op de aanpalende woning op nummer 11, want dat was vroeger één huis. Dat pand wordt momenteel gerenoveer­d en is niet bewoond. De eerste verdieping en de zolder zijn het zwaarst getroffen van beide huizen. De trap naar boven is ingestort. In woning nummer 15 is er waterschad­e. Ook die is momenteel niet bewoond. Het was een complexe brand in een nauwe straat waar onze vrachtwage­ns niet konden manoeuvrer­en. De oorzaak van de brand is voorlopig nog niet gekend.”

De brandweer moest nablussen tot 14 uur. De dakbedekki­ng moest worden verwijderd om tot op de zolder te geraken. De lokale politie heeft de twee panden verzegeld. Vandaag (dinsdag) komt een branddesku­ndige van het parket langs omdat er mogelijk kwaad opzet mee gemoeid is. Het vuur veroorzaak­te maandagoch­tend een immense rookontwik­keling in de wijde omgeving. De leerlingen van basisschoo­l Sint-Jan werden ’s morgens binnengeho­uden. “Toen ik hier arriveerde, zag ik overal rook rond de school. De verwarming­sketel wordt momenteel vervangen, dus aanvankeli­jk dacht ik dat daar iets was misgelopen”, zegt directeur Lode Nelissen. “Uit voorzorg hebben we alle leerlingen binnen opgevangen.” Iets later kreeg de directeur van de brandweer te horen dat de rook niet schadelijk was.

Solidarite­itsactie

Het huis waar de brand is ontstaan, werd bewoond door een alleenstaa­nde moeder van 37 jaar met twee zonen van 14 en 12 jaar. De mama was op haar werk en de kinderen waren naar school toen de brand uitbrak. De vrouw was de rijwoning aan het renoveren. “Ze is opgevangen door de dienst Slachtoffe­rhulp van de lokale politie. Ze zou met haar kinderen voorlopig bij familie terechtkun­nen”, zegt waarnemend burgemeest­er An Christiaen­s. Maandagoch­tend is er meteen een solidarite­itsactie opgestart om spullen in te zamelen voor het getroffen gezin.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De drie rijwoninge­n in de Herckenrod­estraat waren zwaar beschadigd door de brand.
FOTO TOM PALMAERS De drie rijwoninge­n in de Herckenrod­estraat waren zwaar beschadigd door de brand.
 ?? FOTO 112 MELDINGEN LIMBURG ?? De brand is ontstaan op nummer 13 en sloeg al snel over op de aanpalende woningen.
FOTO 112 MELDINGEN LIMBURG De brand is ontstaan op nummer 13 en sloeg al snel over op de aanpalende woningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium