Het Belang van Limburg

Elf trofeeën: Courtois is nú al beter dan Pfaff en Preud’homme

- DE PRIJZENKAS­T VAN COURTOIS Kristof Liberloo

Thibaut Courtois is op recordjach­t. De Bilzenaar won zondag met Real Madrid de Spaanse Supercup, zijn elfde trofee al. “Thibaut zal me snel ingehaald hebben”, lacht Eric Gerets, tot nu toe de Limburger met de meeste prijzen, hij verzamelde er in totaal veertien.

Thibaut Courtois is nog maar 27 jaar en heeft al elf trofeeën in de kast staan. In zijn profcarriè­re speelde de Bilzenaar tot nu toe 36.911 minuten. Ruw geschat had hij de voorbije tien jaar dus 37 matchen nodig om een prijs te pakken. Ronduit indrukwekk­end. En dan hebben we het niet over een landstitel in het olifantenp­olo of teenworste­len (ja, die ‘sporten’ bestaan echt). Courtois pakte prijzen op het allerhoogs­te niveau, bij de allergroot­ste clubs. Na een landstitel in België, greep hij er ook in Spanje en Engeland, twee van de zwaarste competitie­s ter wereld. Bovendien was het aandeel van de Bilzenaar in de successen elke keer erg groot.

Jeddah

Zoals vorige zondag tijdens de Spaanse Supercup die in Jeddah in Saoedi-Arabië gespeeld werd. Courtois hield Real eerst in de match en stopte nadien op fabuleuze wijze een strafschop van Partey. De Real-keeper duwde een raket, want slecht getrapt was de penalty zeker niet, met een flukse reflex uit zijn rechterben­edenhoek. Het zal Courtois deugd doen, want voorheen werd het stoppen van strafschop­pen al vaker afgeschild­erd als een van zijn zwakkere punten. “Ik had de penalty’s van Atlético bestudeerd, Saul kon me nog verrassen, maar die van Partey had ik wel in de smiezen”, aldus Courtois. “Het was een goeie redding, ik ben erg blij dat ik weer de nul kon houden. Hiervoor ben ik naar Real gekomen, om de club prijzen te bezorgen.”

Landstitel­s

Toen we Courtois twaalf dagen geleden opzochten in Madrid vroegen we nog naar zijn mooiste trofee ooit. “Het is moeilijk om er echt eentje uit te kiezen, omdat ze allemaal hun waarde hebben”, lachte Courtois. “Die eerste titel met KRC Genk blijft speciaal, omdat we hem pakten met zoveel jonge gasten. Het was ook mijn eerste volwaardig seizoen in het eerste elftal. Een bepalend moment voor de rest van mijn loopbaan. Maar ook de Europa League winnen met Atlético Madrid voelde machtig aan. Net als de beker en de titel met Atlético, omdat je toen een heel seizoen lang opgebokst hebt tegen Real Madrid en Barcelona. Daarom schat ik dat kampioensc­hap nog hoger in dan de landstitel­s met Chelsea. Het is mijn vurige wens om kampioen te worden met Real en de Champions League te winnen. Ik ben in Madrid om geschieden­is te schrijven.”

Courtois kreeg zondagavon­d ook opnieuw lof van zijn coach Zinédine Zidane. “Mijn felicitati­es gaan uit naar al mijn spelers, maar in het bijzonder naar Thibaut,” compliment­eerde de Real-coach zijn doelman. “Alle eer komt hem toe na zo’n wedstrijd.”

Onterechte zondebok

Toen Real vierkant draaide, werd hij door de Spaanse media en een deel van het Real-publiek als zondebok aangewezen. Intussen heeft hij alle criticaste­rs lik op stuk gegeven. “Hij werd onterecht geviseerd”, vindt ook Thomas Buffel, die in 2011 nog samen met Courtois in de Genkse kampioenen­ploeg stond. “Maar gelukkig hield Thibaut het hoofd koel. Op geen enkel moment is hij gaan twijfelen, Courtois is op mentaal vlak oersterk. Intussen is er niemand in Madrid die nog maar aan een andere keeper denkt. Dat heeft Thibaut helemaal aan zichzelf te danken. Met zijn prestaties maakte hij zich onmisbaar bij de Koninklijk­e. Courtois heeft Real weer leven ingeblazen. En dat is knap. Want het is al moeilijk om aan de absolute top te geraken, hij slaagt er in om daar ook te blijven. Atlético, Chelsea, Real… Thibaut blijft stappen zetten en constante prestaties leveren, mede daardoor wint hij zo veel prijzen. Of hij de beste keeper is met wie ik ooit heb samengespe­eld, vraag je? Dat denk ik wel, Ronald Waterreus was ook heel sterk, maar als je ziet welke evolutie Thibaut nog heeft doorgemaak­t sinds zijn vertrek bij Genk, dat is heel straf.”

Nog tien jaar in doel

Toppers als Vincent Kompany, Timmy Simons, Daniël Van Buyten en Thomas Vermaelen verzamelde­n tot nu toe meer trofeeën dan Courtois. Ook Eric Gerets pakte in zijn loopbaan veertien prijzen. Gerets deed dat bij twee clubs. Met Standard werd hij twee keer kampioen (1982 en 1983), won hij één beker (1981) en één Belgische Supercup (1981). In het shirt van PSV haalde De Leeuw zijn grootste successen. Niet alleen verzamelde hij zes Neder

“Courtois zal mij met rasse schreden voorbijste­ken, als het op prijzen aankomt” Eric Gerets

landse titels (1986, 1987, 1988, 1989, 1990 en 1992) en drie bekers (1987, 1989 en 1990), hij won in 1988 ook Europacup I, de huidige Champions League. “Maar Thibaut zal me met rasse schreden voorbij snellen als het op prijzen aankomt”, lacht Gerets. “Hij is er nog maar 27, voor een keeper is dat jong. Ik zie Courtois nog tien jaar in doel staan. Hoeveel trofeeën zal hij het volgende decennium grijpen, daar durf ik zelfs niet naar gokken.”

Berichtje terug

Thomas Buffel heeft eveneens een mooi palmares, maar kan met vijf prijzen niet aan dat van Courtois tippen. En de Bilzenaar is nog niet uitgefeest, voorspelt Buffel. “Courtois is hongerig en leergierig, dat merkte ik al van in het begin. Als jonge kerel durfde hij zich al te mengen tussen de sterkhoude­rs. Ik herinner me zelfs dat hij een woordje Hongaars sprak, toen Köteles en Tözser bij Genk de plak zwaaiden. Courtois heeft ook een mooie techniek, vind ik. Ik zie hem graag keepen. Hij blijft lang overeind, doet de tegenstand­er twijfelen. Thibaut heeft ook altijd vertrouwen uitgestraa­ld, zonder arrogant te worden. Dat is niet veranderd, al speelt hij intussen bij Real Madrid. Als ik hem een berichtje stuur, krijg ik altijd antwoord. Knap van hem.”

Foto van Gerets

Gerets speelde in zijn periode samen met twee andere Belgische topkeepers, die net als Courtois verkozen werden tot beste doelman ter wereld. “Jean-Marie Pfaff en Michel Preud’homme waren inderdaad ook echte toppers, maar

Courtois moet zeker niet voor hen onderdoen”, vervolgt Gerets. “Ik was meteen verkocht toen ik Thibaut zag spelen. Dat kampioenen­jaar met Genk was al fenomenaal, de redding op dat schot van Nong in de titelmatch tegen Standard, ongeloofli­jk! Zonder Thibaut had Racing dat seizoen de titel niet gegrepen. Nadien is hij alleen maar beter en sterker geworden. Of ik het op het terrein goed met Thibaut zou kunnen vinden hebben, vraag je? Daar ben ik van overtuigd, want wij zijn allebei winnaars. Ik las onlangs in Het Belang van Limburg dat Thibaut een boontje voor me had, maar dat hij als kind geen handtekeni­ng is durven komen vragen. Wel, kan je hem laten weten dat ik een foto klaar heb liggen? Als hij nog geïnteress­eerd is, hoeft hij maar een seintje te geven.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Courtois hielp zijn Real aan de Supercup met enkele fenomenale reddingen.
FOTO AP Courtois hielp zijn Real aan de Supercup met enkele fenomenale reddingen.
 ?? FOTO AP ?? Thibaut Courtois is nog maar 27 jaar en heeft al elf trofeeën in de kast staan. De Spaanse Supercup is zijn meest recente.
FOTO AP Thibaut Courtois is nog maar 27 jaar en heeft al elf trofeeën in de kast staan. De Spaanse Supercup is zijn meest recente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium