Het Belang van Limburg

Lotto Soudal pakt uit met algemeen alcoholver­bod

- WIELRENNEN CODE OF CONDUCT Bram Vandecapel­le

Voor de veiligheid en het imago. Daarom voert CEO John Lelangue een alcoholver­bod in voor het personeel en de renners van Lotto Soudal wanneer ze op trainingsk­ampen of in koers zijn. “Enkel bij zeges, verjaardag­en en speciale events kan een uitzonderi­ng gemaakt worden op deze ‘code of conduct’”, aldus Lelangue.

Mecanicien­s, ploegleide­rs en soigneurs die in het hotel samen de dag afsluiten met een pint in de bar of een glas wijn bij het avondmaal. Het is bij wielerploe­gen tijdens wedstrijde­n net zo’n dagelijkse kost als massages voor de renners. Dat was ook zo bij Lotto Soudal, dat in het milieu het etiket draagt een vrij ‘Bourgondis­che’ ploeg te zijn. Maar dat verandert nu.

Voor de renners bestond het verbod op alcohol en andere roesmiddel­en al. Voor het personeel werd de droogleggi­ng bij Lotto Soudal ingevoerd tijdens het trainingsk­amp in december. Vorig jaar kwam de Belgische ploeg in opspraak tijdens de Vuelta, nadat performanc­e manager Kevin De Weert naar huis werd gestuurd en geschorst werd na een incident met alcohol. Volgens Lelangue staat de nieuwe maatregel daar los van. “Het heeft absoluut niks met dat incident te maken. We hadden al een code of conduct. Ik heb die nu nog wat aangepast uit veiligheid­soverwegin­g. Bijna elk personeels­lid moet op bepaalde momenten van de dag met de auto rijden. Dan lijkt het ons beter om alcohol te bannen.” Naast veiligheid is ook het imago van de ploeg voor Lelangue een van de redenen voor de alcoholsto­p. “Elk personeels­lid draagt tijdens koersen kledij van de ploeg met onze sponsors op. We zijn allemaal ambassadeu­rs van Lotto Soudal.”

Gemor

Volgens de CEO is deze maatregel niet uitzonderl­ijk. “In veel bedrijven geldt deze maatregel ook. Het hoort bij de manier van samenleven. Het gros van het personeel vond dit ook een goed idee. We blijven een sympathiek­e ploeg, maar zonder alcohol. Samen een koffie drinken is ook leuk.” Al horen we onder het personeel toch gemor over de betuttelen­de aanpak. Mocht er toch alcohol worden genuttigd, volgt een sanctie. “Die straf staat ook zwart op wit in de code of conduct, die iedereen onderteken­de, maar blijft intern”, zegt Lelangue. Het zou niet gaan om een direct ontslag. Wel een negatieve evaluatie, waarna de werknemer niet hard moet rekenen op een contractve­rlenging.

Toch is er nog ruimte voor uitzonderi­ngen. “Bij speciale evenemente­n zoals een zege, een verjaardag of een receptie kan er uiteraard wel geklonken worden met een glas champagne. Het is aan de ploegleide­r tijdens de wedstrijd om te oordelen wanneer er sprake is van een speciaal event”, aldus Lelangue.

John Lelangue CEO Lotto-Soudal “We blijven een sympathiek­e ploeg, maar zonder alcohol. Samen een koffie drinken is ook leuk”

 ?? FOTO BELGA/PHN ?? Thomas De Gendt kan een tas koffie alvast smaken.
FOTO BELGA/PHN Thomas De Gendt kan een tas koffie alvast smaken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium