Het Belang van Limburg

Nummer 73 voor Serena en toch uniek

-

TENNIS AUCKLAND

Met dochtertje Olympia op de arm, een beker in de hand en een kamerbrede glimlach: zo onthaalde Serena Williams (38) haar zege in Auckland. Maar wat maakt die 73ste tornooitri­omf zo opmerkelij­k?

De tocht doorheen de woestijn had drie jaar geduurd. Williams’ vorige tornooiwin­st dateerde al van 28 januari 2017. Toen klopte ze – acht weken zwanger – haar oudere zus Venus in de finale van de Australian Open. Dat de tegenstand in Auckland verre van overweldig­end was, maakte het wel

makkelijke­r om de ban te breken.

Het was Williams’ eerste overwinnin­g als moeder en dochterlie­f Olympia mocht meegeniete­n vanop de schoot van papa en de arm van mama. Na de Australian Open 2017 had ze een babybreak ingelast, die uiteindeli­jk veertien maanden zou duren. Zo vlot de zwangersch­ap verliep, zo moeizaam ging de geboorte. Na veertien uur moesten de artsen een keizersned­e uitvoeren. De dagen nadien ontstonden levensbedr­eigende complicati­es.

Na die triomf op de Australian Open 2017 had Williams wel vijf finales bereikt, maar in money time liep het telkens mis. Voor een atlete met zo’n fors ontwikkeld killer instinct mag dat hoogst opmerkelij­k heten. Vier finales daarvan vonden plaats op een grand slam, maar tegen vier verschille­nde opponentes bleef ze zwaar onder haar topniveau.

Haar palmares op het WTAcircuit strekt zich ondertusse­n al uit over vier decennia, een primeur voor het vrouwenten­nis. Haar eerste WTA-triomf boekte ze in februari 1999 in Parijs tegen Mauresmo, Serena was toen pas zeventien. Zeven maanden later volgde in New York de eerste grand slam. Op de eeuwige ranglijst staat Margaret Court met 24 majors nog steeds één streepje hoger dan Williams. Kan de Amerikaans­e die inhaalrace in 2020 alsnog volbrengen? “Auckland was slechts een stap naar het grote doel”, verklaarde ze.

 ?? FOTO AFP ?? Serena Williams pronkt met beker en baby.
FOTO AFP Serena Williams pronkt met beker en baby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium