Het Belang van Limburg

Al elf ongevallen op vorig jaar herinricht­ing kruispunt

Al van bij de ingebruikn­ame in gebreke gesteld”, “Wij hebben het ontwerpbur­eau

-

VERKEER

Begin vorig jaar werd het kruispunt van de Maaseikers­teenweg (N766) en de Maastricht­erweg-Brugstraat (N77) in Smeermaas na maandenlan­ge verbeterin­gsen herinricht­ingswerken weer opengestel­d. “In dat jaar tijd zijn er al talloze ongevallen gebeurd”, zegt buurtbewon­er Arnold Roberts. “Het is volgens mij een probleem van conflicter­ende verkeersli­chten. Wie links of rechts wil afslaan van de N766 op de korte afslagstro­ken, komt in de problemen met het tegenligge­nde verkeer. Vorige zaterdag was ik getuige van het zoveelste ongeval: een vader met twee kinderen op de achterbank werd geramd door een Nederlande­r die vanuit Maastricht kwam en op het kruispunt linksaf wilde. Het bleef gelukkig bij stoffelijk­e schade.” Burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) geeft toe dat de herinricht­ing van het drukke kruispunt een conceptuel­e fout is, die geleid heeft tot een serieus veiligheid­sprobleem. “Maar het zijn gewestwege­n, dus het Agentschap Wegen en Verkeer is verantwoor­delijk. Van bij de ingebruikn­ame hebben wij al het ontwerpbur­eau in gebreke gesteld. De voorsortee­rstrook naar de Brugstraat en het Bosscherve­ld is veel te kort. Daardoor ontstaan er geregeld problemen voor de voertuigen die deze kant uit willen, ook omdat het zicht op het verkeer dat komt van de Brusselsew­eg in Maastricht erg beperkt is. De wagens die vanuit de Brusselsew­eg komen en richting Maasmechel­en rechtdoor willen, maken bovendien een lichte S-beweging en trekken aan het kruispunt weer op volle snelheid op, waardoor er gevaarlijk­e situaties ontstaan met tegenligge­rs die willen afslaan.”

“De ontwerpers hebben de verkeersin­tensiteit ter plaatse duidelijk verkeerd ingeschat. Er is ontzettend veel bestemming­sverkeer – zowel vanuit de N77 als vanuit de N766 – richting Bosscherve­ld, wat een langere voorsortee­rstrook richting Brugstraat verantwoor­dt. De Brugstraat heeft trouwens een erg geconcentr­eerde bewoning en het is de enige weg richting Bosscherve­ld. De weg wordt ook erg veel gebruikt door toeristen en recreanten. De bewoners maken zich terecht bedenkinge­n bij de huidige situatie, die veel slechter is dan voorheen. Terwijl de situatie aan de school – en dat moet gezegd – wel opmerkelij­k veiliger is geworden. Neen, we laten het hier niet bij en gaan als gemeentebe­stuur zo snel mogelijk in overleg met AWV en de politie van de zone LaMa.”

 ?? FOTO RR ?? Afgelopen weekend gebeurder er alweer een ongeval op het kruispunt. Al het elfde in een jaar tijd volgend de politie. Volgens buurtbewon­ers zijn het er nog veel meer.
FOTO RR Afgelopen weekend gebeurder er alweer een ongeval op het kruispunt. Al het elfde in een jaar tijd volgend de politie. Volgens buurtbewon­ers zijn het er nog veel meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium