Het Belang van Limburg

Hasselt wil inwoners laten investeren in energiezui­nige stadsgebou­wen

-

VLAAMSE PRIMEUR

Het VEB gaat vijf potentiële locaties in de stad bestuderen: het Cultureel Centrum, de Kunstencam­pus, de Bibliothee­k Hasselt-Limburg op het Dusartplei­n, het Jenevermus­eum en het sportcentr­um in Kiewit. “Het gaat om heel publieksge­richte gebouwen met een groot duurzaam potentieel, waar de Hasselaren bovendien een sterke band mee hebben”, zegt schepen van Energie en Klimaat Joost Venken (RoodGroen+).

Bij een zogenaamd energiepre­statiecont­ract neemt een Energy Services Company (ESCO) de rollen van studiebure­au, uitvoerder, financierd­er en onderhouds­firma op zich. “Zij krijgen contractue­el ook een energiebes­paring opgelegd. Hoe zij dat doel behalen, is hun verantwoor­delijkheid”, legt schepen Venken uit. “Deze investerin­g betaalt de stad nadien terug met de gerealisee­rde energiebes­paring. We hoeven dus niet zelf geld te investeren in de dure apparaten, maar we kopen als het ware duurzame energie of verwarming voor onze gebouwen. Tegelijk heeft de ESCO er alle baat bij om zo veel mogelijk energie te besparen. Hoe minder energie verbruikt wordt, hoe meer zij zullen verdienen.”

Sneller

“Als stad hoeven we niet te investeren en dus kunnen we in een sneller tempo meer van dergelijke energiebes­parende werken uitvoeren. En tegelijk willen we als stad het voorbeeld geven. We willen aan de Hasselaren tonen dat een wijziging in de energiehui­shouding perfect kan, ook met beperktere middelen. Wij hopen dat onze stadsgenot­en op die manier ook zelf willen investeren voor de eigen woonst in duurzame energie. Al kunnen we zeker niet klagen op dat vlak. De CO2-uitstoot van de Hasseltse gezinnen daalde in vijf jaar tijd met 16 procent, flink beter dan het Vlaamse gemiddelde van 7 procent. En nu willen we hen de kans geven om mee te investeren in ons verhaal. We bekijken of we inwoners, via een coöperatie waarin ze aandelen kunnen kopen, kunnen laten deelnemen. Hoe dat praktisch moet en wat het voor hen kan opleveren, wordt nog bestudeerd.”

Ambitie

“In Vlaanderen is werken met een energiepre­statiecont­ract een relatief onbekend gegeven, en een financiële samenwerki­ng met burgers al helemaal. Een primeur dus”, zegt Frederik Hindryckx, algemeen directeur bij VEB. “Wij gaan in eerste instantie een technisch onderzoek doen en het ambitieniv­eau van de stad vastleggen. Als alle randvoorwa­arden zijn ingevuld, komt er een projectdos­sier met een financieel luik. De deelname van de burgers in dit soort contracten, is ook voor ons nieuw en we kunnen vandaag dan ook geen antwoorden geven op hoeveel er zal kunnen geïnvestee­rd worden en hoeveel rendement er zal zijn. Maar laat duidelijk zijn dat de centen niet het enige argument zijn om inwoners hierbij te betrekken. Het gaat ook over engagement voor het klimaat. Voor de zomer willen we duidelijkh­eid over al deze praktische dingen.”

Winnende nummers: 0 0 1 3 3 5

Jackpot 14/1/2020: €200.000

Winnende nummers:

13 - 14 - 18 - 21 - 25 - 27 - 30 - 31 - 33 34 - 35 - 42 - 43 - 45 - 47 - 50 - 53 - 56 60 - 61

Winnende nummers: 1 - 3 - 1

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De stad laat vijf mogelijke locaties bestuderen, waaronder de bibliothee­k.
FOTO SERGE MINTEN De stad laat vijf mogelijke locaties bestuderen, waaronder de bibliothee­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium