Het Belang van Limburg

Noord-Limburg viert ‘Sint Theunis met het varken’

- OUDSBERGEN/ BREE/PELT/ BOCHOLT Roger Dreesen

In verschille­nde Noord-Limburgse gemeenten worden er de komende dagen varkenskop­pen, pensen, hespen, groenten en fruit, brood en bloemen voor het goede doel per opbod verkocht. In Meeuwen doneert Jef Jansen voor de tiende keer een kunstwerk aan Sint-Antonius Abt. “En daarvoor is er al een stevig bod binnen”, maakt de tachtigjar­ige kunstenaar andere bieders warm.

De feestdag van Sint-Antonius Abt, ‘Sint Theunis met het varken’ in de volksmond, wordt onder meer in Meeuwen, Neerpelt, Bocholt

en Bree gevierd met het bieden op allerlei zaken voor het goede doel. Een traditie die sinds de jaren tachtig van vorige eeuw in de Noord-Limburgse gemeenten opnieuw leeft. Overal steken de landelijke gildes een tandje bij om Sint-Antonius passend te vieren. Zo liet de landelijke gilde in Bocholt grote banners ophangen om bieders te lokken.

Dialectmis

“Sint-Antonius wordt geassociee­rd met de verplegers van de orde der Antonieten die hun varkens vrij mochten laten rondlopen in de dorpen als vergoeding voor hun verpleging”, zegt Rik Hoogmarten­s van De Reengenote­n. “Vandaag wordt de opbrengst van de openbare verkoop overgemaak­t aan plaatselij­ke projecten die een extra centje kunnen gebruiken.” De Sint-Antoniusvi­ering start in Mieve en Bocholt met een dialectmis. De kerkganger­s krijgen na de mis gratis een tas soep of een gratis borrel aangeboden en worden bij het buitenkome­n van de kerk door de veldwachte­r aangespoor­d om mee te komen bieden.

Varkentjes

“Het hoogtepunt van de Sint-Antoniusve­rkoop is naast onze verkeskop natuurlijk het originele kunstwerk van Jef Jansen”, zegt Hoogmarten­s. “Wij mogen al tien jaar een kunstwerk, dat naar Sint Theunis met het varken verwijst, per opbod verkopen.”

Elk varkentje is dan ook anders. “Voor sommige bieders is het een verzamel-item waar ze graag hoog op bieden”, zegt Jef Jansen. “Het geld is voor het goede doel, dat motiveert om elk jaar een nieuwe originele insteek te vinden voor een keramisch varkentje.” Zondagvoor­middag kan je onder meer in Meeuwen in ’t Heem en in Bocholt in het parochiehu­is bieden ter gelegenhei­d van Sint-Antonius Abt.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Jef Jansen (links) en Rik Hoogmarten­s van de Reengenote­n. Jef schenkt elk jaar een kunstwerk aan de Sint-Antoniusve­rkoop in Mieve.
FOTO ROGER DREESEN Jef Jansen (links) en Rik Hoogmarten­s van de Reengenote­n. Jef schenkt elk jaar een kunstwerk aan de Sint-Antoniusve­rkoop in Mieve.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium