Het Belang van Limburg

Tiense Kiana Buttiens op recordkoer­s in ‘Blokken’

- BLOKKEN TIENEN Tom Vets

Kiana Buttiens uit Tienen maakt indruk in Blokken. De doctoraats­studente won maandag haar negende aflevering. “En zeggen dat ik een duwtje nodig had om me te durven inschrijve­n.”

Het Blokken-record van Ewout Leys, die anderhalf jaar geleden twaalf aflevering­en meespeelde, is in gevaar. Want de Tiense Kiana Buttiens (25) wint schijnbaar met de vingers in de neus aflevering na aflevering. Ze debuteerde op nieuwjaars­dag, haalde al eens meer dan duizend punten, en zag op één keertje na ook telkens snel het achtletter­woord in de finale. “Negen aflevering­en na mekaar op televisie komen is al voldoende om geregeld herkend te worden”, lacht Kiana. “Ik durf mensen op straat momenteel niet altijd aan te kijken, want het voelt alsof ze me nakijken. Een gek gevoel.”

Kankeronde­rzoek

We spreken Kiana tijdens haar werk op UZ Gasthuisbe­rg. Ze heeft een bachelor in de biologie, en een master in biochemie en -technologi­e. Nu doet ze aan kankeronde­rzoek, meer bepaald bestudeert ze de ‘communicat­ie tussen kankercell­en’. “Ik denk dat Ben nog steeds niet helemaal begrijpt wat ik precies doe. Dat overkomt me wel vaker. Als je geen brede achtergron­dkennis hebt over oncologie en biomedisch­e wetenschap­pen in het algemeen, is het lastig om uit te leggen. Daarom heb ik ook vijf jaar studies achter de rug.”

Last minute verlof

Kiana is al ruimschoot­s bekomen van haar Blokken-avontuur. “Al die aflevering­en werden in november ingeblikt. Omdat ik maar bleef winnen, moest ik geregeld last minute verlof op m’n werk vragen. Op dat moment besefte ik niet goed wat er aan het gebeuren was, pas nu sijpelt langzaam binnen dat ik daar een erg mooie prestatie heb neergezet. Elke aflevering van Blokken vroeg trouwens ook een andere outfit. Ik heb heel wat uit mijn kleerkast moeten meenemen.” De Tiense staat zelf te kijken van haar prestaties. “Zoiets verwacht niemand. Ik schreef mezelf in, maar pas nadat mijn zus me een duwtje gaf. Ik durfde niet, uit schrik voor de impact van de televisie.” Nochtans stonden de sterren goed. Vorig jaar zat Kiana in Switch, en ook daar ging ze met de hoofdprijs naar huis. “Hoe ik zoveel weet? Da’s een goeie vraag. Ik wijt het aan m’n nieuwsgier­igheid. Soms is die iets té. Ik wil altijd alles weten en snappen. Ik kan er niet mee om als ik iets niet weet. Voor Blokken heb ik niet gestudeerd. Als ik iets weet, onthoud ik dat. De laatste weken voor Blokken heb ik enkel wat alerter naar het nieuws geluisterd.”

Acht letters

Voor Blokken is er geen tactiek mogelijk. “Het is een kwestie van alert zijn en zo snel mogelijk afdrukken. En geluk hebben. Het meest riskante is het vinden van het achtletter­woord. Duizend punten in de voorronde halen is geen garantie op eindwinst.”

Wie Blokken dagelijks volgt, ziet Kiana steeds relaxter aan het spel deelnemen. “Na een aantal aflevering­en begon het te wennen. De zenuwen namen af. Ik was zo op m’n gemak dat ik niet meer bezig was met de tv-camera’s.”

Het geld komt goed van pas. In haar eerste aflevering vertelde Kiana dat ze met haar partner een huis had gekocht in Tienen. “Ik had gehoopt op 1.000 euro. Een derde aflevering was al de max met die extra prijs. Alles wat er daarna bijkwam, was een mooie bonus.”

→ Blokken, Eén, 18.35 uur

“Ik denk dat Ben nog steeds niet helemaal begrijpt wat mijn job precies inhoudt. Dat overkomt me wel vaker”

Kiana Buttiens

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium