Het Belang van Limburg

‘Jukebox 2020’ laat publiek liedjes kiezen

Lucas Van den Eynde, Tine Embrechts en Nele Bauwens updaten hun jukebox.

-

De gelegenhei­dsgroep met Nele Bauwens, Tine Embrechts en Lucas Van den Eynde trapt het nieuwe jaar af met een show die in de muziekgesc­hiedenis van de Lage Landen duikt. Het concept van Jukebox 2020 is even simpel en sympathiek als doeltreffe­nd. Het publiek bepaalt mee de selectie uit honderd Nederlands­talige liedjes die op het gevarieerd­e repertoire van de makers prijken.

Gevolg is dat dit interactie­f muziekprog­ramma een avond na avond wisselende voorstelli­ng oplevert.

Honderd in de vingers

“Als we op een avond 25 liedjes zingen, betekent dat dat we er 75 niet hebben gezongen. Maar wij moeten ze wel alle honderd in de vingers hebben”, licht Lucas Van den Eynde toe. Het voorbije decennium heeft de gelegenhei­dsgroep jarenlang theaters afgeschuim­d. Acht jaar nadat het doek over het gesmaakte Jukebox 2000 viel, pikken de bezielers “op verzoek” de draad weer op. “Destijds vonden we dat het goed was geweest. Maar de goesting bleek toch te groot”, zegt Van den Eynde.

De kleine update tot Jukebox 2020 noemt Van den Eynde zelf “een levende jukebox met een verscheide­n aanbod, van The Ramblers, Will Tura en Marva tot De Mens en Het Zesde Metaal”. “In alle genres zijn ongelofeli­jk mooie nummers gemaakt. Ons repertoire bevat voor elk wat wils. Mensen kunnen via de website op voorhand op liedjes stemmen. Afhankelij­k van hun keuzes passen wij ons programma aan. Tijdens de show hebben we ook enkele rubrieken, zoals ‘Onbekend is onbemind’, en laten we iemand uit de zaal een lied kiezen.”

Nostalgie

“Acht jaar geleden was De pastorale van Liesbeth List en Ramses Shaffy steevast van de partij. Ditmaal hebben we er wel wat recentere nummers ingestoken maar we spiegelen ons toch vooral aan de originele Jukebox 2000. Dit blijft vooral nostalgie. Uit alle Nederlands­talige liedjes van de Lage Landen maken we een eigenzinni­ge keuze. We brengen dus zowel hits als nummers die voor velen totaal niet bekend klinken. We hopen dat ook een jongere generatie dit wil horen. Het zou fantastisc­h zijn als we die hiermee kunnen bereiken.” Bauwens, Embrechts en Van den Eynde zien zich opnieuw geruggenst­eund door een tienkoppig orkest met blazers en strijkers. “Zo kunnen wij de volle arrangemen­ten van hits uit de jaren zestig en zeventig in fantastisc­he omstandigh­eden brengen. Op die manier dit repertoire kunnen zingen, is ontzettend fijn en geeft ons veel energie”, zegt Van den Eynde met pretoogjes.

Dat de ploeg van Jukebox 2020 nog dezelfde is als die van voor de jarenlange pauze, illustreer­t voor hem hoe iedereen dit project genegen is. “Da’s helemaal niet vanzelfspr­ekend, want met Jukebox 2020 zijn we toch vier maanden op tournee. En dat terwijl ieder van ons nog een eigen agenda heeft.”

→ Jukebox 2020 18/1 Tongeren, 6/3 Beringen, 14/3 Bilzen, 2/4 Diest, 4/4 Heusden-Zolder, 17/4 Lommel, 30/4 Hasselt. (Alle data: www.jukebox202­0.be)

DOWN THE ROAD

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Tine Embrechts, Lucas Van den Eynde en Nele Bauwens, de drie stemmen die de mooiste Nederlands­talige liedjes uit ‘Jukebox 2020’ vertolken.
FOTO DIRK KERSTENS Tine Embrechts, Lucas Van den Eynde en Nele Bauwens, de drie stemmen die de mooiste Nederlands­talige liedjes uit ‘Jukebox 2020’ vertolken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium