Het Belang van Limburg

‘Joker’ voor 11 Oscars genomineer­d

- OSCARS HOLLYWOOD Joey Bougard

Joker danst weldra over de trappen van het Dolby Theatre: de striphelde­nfilm met Joaquin Phoenix maakt kans op liefst elf Oscars. De nominaties voor de 92ste Oscars worden gedomineer­d door een kwartet films.

Zeg nooit nog dat Hollywood films over striphelde­n niet serieus neemt. Met elf nominaties – waaronder die voor Beste Film – dreigt de film over Batman-booswicht Joker de grote slokop van de 92ste Oscars te worden. Voor velen is het al een voldongen feit dat Joaquin Phoenix voor zijn verbluffen­de vertolking van de getroeblee­rde komiek ook de meest prestigieu­ze aller awards mag ophalen. Zelfs al krijgt hij voor Beste Acteur met Leonardo DiCaprio, Adam Driver en Antonio Banderas stevige concurrent­ie. Regisseur Todd Philips (ja, die van de Hangover-films) mag het in de categorie Beste Regisseur opnemen tegen grootheden als Martin Scorsese en Quentin Tarantino. Dat er wederom geen regisseuse te bespeuren viel bij de genomineer­den leidde al tot enig gemor, temeer omdat Greta Gerwig voor kostuumdra­ma Little Women in die categorie verwacht werd.

Geen De Niro

Tijdens de bekendmaki­ng was het moeilijk om een geeuw te onderdrukk­en, niet enkel omdat de nominaties bij het krieken van de dag in LA onthuld worden. De negen films die kans maken op Beste Film waren immers al veelvuldig gepasseerd. De leden van de Academie hadden duidelijk oog voor de groots opgezette ensemblefi­lm: oorlogspre­nt 1917 kreeg tien nominaties, net als Once Upon A Time… In Hollywood van Tarantino, en Scorseses gangsterfi­lm The Irishman.

De verrassing zat vooral in het feit dat zowel de Koreaanse sensatie Parasite als de aangebrand­e Hitlerkome­die Jojo Rabbit zes nominaties in de wacht sleepten. Netflix heeft dit keer overigens geen reden tot klagen: de streamingd­ienst sleepte liefst 22 nominaties in de wacht, vaak met meerdere nominaties in dezelfde categorie. Iemand die wel mag mopperen, is Robert De Niro. De veteraan zal geen derde Oscar krijgen voor zijn hoofdrol in The Irishman, terwijl tegenspele­rs Joe Pesci en Al Pacino wél een nominatie kregen voor Beste Mannelijke Bijrol. Scarlett Johansson kan dan weer met twee gouden beeldjes weglopen: zij werd zowel genomineer­d voor Beste Actrice (Marriage Story) als voor Beste Vrouwelijk­e Bijrol (Jojo Rabbit).

Tricolore randje

Tot slot krijgen de Oscars mogelijk nog een klein tricolore randje: de kortfilm Une Soeur van Delphine Gérard maakt kans in de categorie Beste Kortfilm. Of hoofdrolsp­eelster Veerle Baetens deze keer wel mee een Oscar mag ophalen, komen we te weten in de nacht van 9 februari.

 ??  ??
 ?? FOTO NIKO TAVERNISE/THE HOLLYWOOD ARCHIVE ?? Joaquin Phoenix in ‘Joker’, goed voor 11 nominaties waaronder Beste Film en Beste Acteur voor Phoenix zelf.
FOTO NIKO TAVERNISE/THE HOLLYWOOD ARCHIVE Joaquin Phoenix in ‘Joker’, goed voor 11 nominaties waaronder Beste Film en Beste Acteur voor Phoenix zelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium