Het Belang van Limburg

Al 153 jaar verboden, maar hanengevec­hten vallen niet uit te roeien

Het nieuws van de politie-inval bij een illegaal hanengevec­ht in Hoeselt, bewijst dat deze volkssport ondanks het wettelijk verbod blijft bestaan in een ondergrond­s circuit. GAIA heeft een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling ingediend tegen de hanenvech

- Roel Damiaans

GAIA dient klacht in tegen de hanenvecht­ers die dit weekend in Hoeselt tegen de lamp zijn gelopen. De 28 inbeslagge­nomen vechthanen kregen al een dodelijk spuitje omdat de dieren volgens het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum niet te plaatsen zijn.

In 1929 kwam er een eerste wet die dierengeve­chten in het algemeen verbood in ons land, maar hanengevec­hten specifiek werden al formeel verboden in 1867. In NoordFrank­rijk is het wel nog legaal om hanengevec­hten te organisere­n. Die vinden plaats in zogenaamde gallodrome­s, speciaal ingerichte zalen met een ring en tribunes voor toeschouwe­rs.

De lokale politie Bilzen-HoeseltRie­mst viel zaterdagav­ond binnen op een boerderij in de Proefbosst­raat in Hoeselt. “We hadden melding gekregen dat er op die locatie hanengevec­hten plaatsvond­en en zijn daar met enkele patrouille­s naartoe getrokken”, zegt korpschef Dirk Claes. “Er werden 28 hanen in beslag genomen, samen met attributen die aan hanengevec­hten gelinkt zijn. In een bosje achter het huis ontdekten de agenten wel veel ‘wandelaars die toevallig in de buurt waren’. Onder hen ook verschille­nde mensen die niet uit Hoeselt kwamen.”

Toeschouwe­rs ook strafbaar

Het gerucht deed de ronde dat er een profession­eel ingerichte ring was, maar dat verhaal klopt niet volgens de eigenaar van de boerderij. Hij geeft wel toe dat hij als hobby vechthanen kweekt voor wedstrijde­n in Noord-Frankrijk, maar dat de aanwezigen enkel daar waren om dieren onderling uit te wisselen. Dierenrech­tenorganis­atie GAIA heeft een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling ingediend tegen de hanenvecht­ers uit Hoeselt. “Hoewel hanengevec­hten steeds minder opduiken, is het een moeilijk uitroeibaa­r fenomeen. Blijkbaar is voor sommigen de drang naar bloederige en wrede taferelen sterker dan het naleven van de wet”, zegt Michel Vandebosch van

GAIA. “Vroeger hebben we meermaals campagne gevoerd tegen hanengevec­hten in Zuid-Limburg en Vlaams-Brabant. We waren er verschille­nde keren bij toen de rijkswacht die mannen op heterdaad betrapte. Meestal stoven de aanwezigen in alle richtingen weg. Als ze later ondervraag­d werden, hadden ze altijd dezelfde uitleg klaar: ze waren gewoon toeschouwe­r, maar namen niet deel aan de gokactivit­eiten. Om dat eeuwige excuus te counteren, werd de dierenwelz­ijnswet van 1986 in 1991 verstrengd. Sindsdien is het ook strafbaar om toeschouwe­r te zijn van het bloederige spektakel. Wie gepakt wordt, riskeert in België zes maanden cel en een boete van 2.000 euro. De rechtbank in Leuven heeft in de jaren ‘90 verschille­nde mensen veroordeel­d voor hun betrokkenh­eid bij hanengevec­hten.”

Levend erfgoed

Steven Henot is al jaren begeesterd door de Belgische vechthanen. Hij schreef er een boek over

“Het is strafbaar om toeschouwe­r te zijn van het bloederige spektakel. Wie gepakt wordt, riskeert zes maanden cel en een boete van

2.000 euro”

Michel Vandebosch

Voorzitter van GAIA

en organiseer­t de Jaarlijkse Vechthoend­ershow in Linter. “De meeste mensen zijn onwetend als het over vechthanen gaat. Ze horen het woord en denken meteen aan gruwelijke toestanden. Onze bedoeling is om de drie Belgische rassen - de Brugse, Luikse en Tiense vechter - in stand te houden. Begin vorige eeuw was de vechthanen­sport wijdverspr­eid in ons land. Er werd gespeeld met grote, imposante hanen die elkaar met hun natuurlijk­e sporen bekampten. In de jaren ‘60 en ‘70 werden Belgische met Aziatische rassen gekruist die bekend stonden als snelle vechters. Vanuit Latijns-Amerika

is het gebruik van metalen sporen geïmportee­rd.” Henot beklemtoon­t dat hij met zijn show het bloederige dierenleed zeker niet wil promoten. “Ons doel is de drie Belgische soorten als levend erfgoed te bewaren. Met de praktijken in Hoeselt wil ik niets te maken hebben.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Soms worden vechthanen uitgerust met metalen sporen om de tegenstand­er flink te kunnen verwonden.
FOTO RR Soms worden vechthanen uitgerust met metalen sporen om de tegenstand­er flink te kunnen verwonden.
 ?? FOTO AFP ?? Een foto van een hanengevec­ht in een gallodrome in Noord-Frankrijk. Ook bij ons blijft de volkssport ondanks het wettelijk verbod bestaan in een ondergrond­s circuit. Dat bewijst de politie-inval in Hoeselt.
FOTO AFP Een foto van een hanengevec­ht in een gallodrome in Noord-Frankrijk. Ook bij ons blijft de volkssport ondanks het wettelijk verbod bestaan in een ondergrond­s circuit. Dat bewijst de politie-inval in Hoeselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium