Het Belang van Limburg

1 op de 3 ongevallen gebeurt met de fiets

-

VERKEERSVE­ILIGHEID HASSELT

Het aantal fietsongev­allen op weg van of naar het werk is fors gestegen. “Bedrijven moeten werknemers meer sensibilis­eren rond fietsveili­gheid”, raadt verzekerin­gsmakelaar Vanbreda aan.

Vanbreda Risk & Benefits analyseerd­e 2.000 woon-werkongeva­llen van verzekerin­gsmaatscha­ppijen en bedrijven in haar portefeuil­le. Terwijl in 2018 nog 31 procent van alle ongelukken tussen woon- en werkplaats gebeurde met een fiets, was dat in de eerste drie maanden van vorig jaar bijna 37 procent. Ter vergelijki­ng: vijf jaar geleden lag het aantal ongevallen met een fiets tijdens woon-werkverkee­r nog op 22 procent.

Elektrisch­e fiets

Cijfers over welk type fiets betrokken was, zijn er niet. De werkgever is niet verplicht om dat in te vullen op de schadeaang­ifte. Toch zijn ze bij Vanbreda zeker dat de elektrisch­e fiets en de speed pedelec, die een snelheid van 45 km per uur haalt, een belangrijk­e rol spelen. “Werkgevers bieden steeds meer leaseplann­en aan voor e-bikes”, zegt productman­ager Axel De Lamper. “Maar als de snelheid van een fiets omhoog gaat, dan neemt ook de kans op ongevallen toe. Zeker omdat de werknemer nog te weinig ervaren is met snelle fietsen én onze weginfrast­ructuur nog niet aangepast is.”

Om het aantal ongevallen naar beneden te krijgen, raadt Vanbreda bedrijven aan om werknemers te sensibilis­eren rond fietsveili­gheid. “We horen nog te vaak dat een werknemer zijn elektrisch­e fiets zomaar kan afhalen, terwijl hij daar nooit eerder mee reed”, zegt De Lamper. “Het is niet overbodig om te investeren in cursussen, opleidings­programma’s of fietscontr­oles.” Bedrijven hebben daar zelf alle belang bij. “Vandaag zijn er nog geen algemene premieverh­ogingen, maar als het aantal fietsongev­allen blijft stijgen, kunnen verzekeraa­rs de premies aanpassen”, aldus De Lamper.

Het aantal werknemers dat met de fiets naar het werk komt en daarvoor een fietsvergo­eding krijgt, neemt intussen al jaren toe. In twee jaar tijd zelfs met een kwart tot bijna 550.000 mensen vorig jaar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium