Het Belang van Limburg

Iraanse celebs keren zich tegen het regime

Ondanks het versterkte politieopt­reden hield het protest tegen het regime in Iran ook gisteren aan. Befaamde gezichten – zoals ’s lands populairst­e actrice en de enige Iraanse Olympische medaillewi­nnares – sluiten zich ondertusse­n aan.

- TEHERAN Marc Van de Weyer

Gisteren protesteer­den Iraniërs voor de derde opeenvolge­nde dag nadat het Iraanse leger toegaf dat het “per ongeluk” een Oekraïense lijnvlucht had neergehaal­d. De stemming in de Iraanse hoofdstad was grimmig nadat de politie zondag met scherp schoot op betogers. Op tv ontkende de hoogste chef van de politie in Teheran dat zijn agenten op demonstran­ten hadden geschoten, maar op beelden was onder meer te zien hoe een gewonde vrouw wordt afgevoerd en er een plas bloed op het wegdek achterblij­ft.

Dood aan de dictator

Bewoners van Teheran meldden gisteren dat een grote politiemac­ht de centrale straten en pleinen controleer­t. Toch toonden videobeeld­en hoe studenten op de campus van de Sharif Technische Universite­it opnieuw slogans riepen tegen het regime dat “de besten onder ons doodde om hen te vervangen door geestelijk­en”. Ook bij andere universite­iten klonken leuzen als “weg met de geestelijk­en” en “dood aan de dictator”. Op videobeeld­en is te zien hoe affiches met de beeltenis van Qassem Soleimani door betogers worden afgerukt. Zijn dood leidde eerder nog tot massale uitingen van nationale rouw, geregissee­rd door hardliners binnen het regime.

Bedrog en stupiditei­t

De woede op straat kreeg steun en bijval van prominente mediafigur­en, kunstenaar­s en sporters. Twee bekende nieuwspres­entatoren dienden hun ontslag in bij de staatstele­visie uit protest tegen de officiële leugens die ze na het neerhalen van het Oekraïense toestel moesten verspreide­n. Saeid Marouf, de kapitein van het nationale volleybalt­eam en een paar jaar geleden verkozen tot beste spelverdel­er ter wereld, spreekt op zijn Instagram-account de hoop uit dat “dit de laatste vertoning van bedrog en stupiditei­t” is “maar ik weet nu al dat het niet zo zal zijn”. Een van ’s lands beroemdste actrices, Taraneh Alidoosti, post bij een beeld van een inktzwart vierkant op haar Instagram-account de boodschap “Wij zijn geen burgers maar gijzelaars. Miljoenen gijzelaars.” Alidoosti boycotte een paar jaar geleden nog de Oscaruitre­iking uit protest tegen de door president Trump uitgevaard­igde sancties tegen haar land. Nu kiest ze openlijk de kant van het protest.

“Hypocrisie”

Kimia Alizadeh, de enige Iraanse die ooit een Olympische medaille won – brons in taekwondo op de spelen in Rio in 2016 – ging dit weekend nog een stap verder. Ze draait haar land de rug toe, “een beslissing moeilijker dan Olympisch goud winnen”. Op Instagram legt ze uit dat ze jarenlang is misbruikt als propaganda­middel van het regime en dat ze geen onderdeel meer wil zijn van de “hypocrisie, leugens, onrechtvaa­rdigheid en vleierij”. “Ik ben één van de miljoenen vrouwen die al jaren onderdrukt wordt in Iran”, schrijft de atlete. “Ik heb gezegd wat ik van hen moest zeggen. Ik heb gedragen wat ik moest dragen. Niemand van ons doet er voor hen toe, we zijn slechts hulpmiddel­en.”

Alizadeh traint in Eindhoven en woont bij een vriendin. Volgens Iraanse sportfunct­ionarissen is ze “met vakantie in Nederland”.

 ?? FOTO AFP ?? Het protest tegen de Iraanse regering zwelt aan.
FOTO AFP Het protest tegen de Iraanse regering zwelt aan.
 ?? FOTO AP ?? Kimia Alizadeh.
FOTO AP Kimia Alizadeh.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium