Het Belang van Limburg

Lukaku en De Bruyne, gouden maten, maar nog geen gouden duo

Wie de assist van Kevin De Bruyne (28) zondag tegen Aston Villa nog niet zag... Romelu Lukaku (26) aanschouwd­e hem alleszins wel, maakte op Twitter een diepe buiging en hoopt dat KDB nog enkele assists in zijn arsenaal houdt voor het EK.

- EURO 2020 Koen Van Uytvange

De waanzinnig­e pass waarmee Kevin De Bruyne een hele defensie van Aston Villa in zijn hemd zette en Gabriel Jesus een intikkertj­e gunde, deed zelfs Romelu Lukaku grote ogen trekken. “Bruh, jij bent een bad motherf¨**... Wat een pass”, tweette die. Het antwoord uit Engeland liet niet lang op zich wachten. “Maak je maar klaar voor volgende zomer”, stuurde De Bruyne. Dat klonk als rapmuziek in de oren voor Lukaku, tuk om het komende EK te schitteren met de Rode Duivels.

Bondscoach Roberto Martinez zit niet op sociale media. Het account op Twitter waar hij zichzelf aanprijst als het beste dat België kon overkomen sinds wafels en Jean-Claude Van Damme, is namelijk fake. Maar de liefde tussen twee van de hoekstenen van zijn elftal is dat niet. Voor een bondscoach die voortduren­d herhaalt hoe belangrijk ‘de relaties’ tussen spelers zijn, klonken die tweets ook als muziek in de oren. Hitmuziek wellicht – de Spanjaard houdt van hits: van I’m a Scatman in de nineties tot Calvin Harris vandaag. Dat terzijde. Het ging over de potentiële hitformati­e De Bruyne-Lukaku.

Tegenpolen

Hun een-tweetje op Twitter lijkt vreemd. De twee schijnen tegenpolen. De koele, gereservee­rde KDB versus de expressiev­e, extraverte Big Rom. In de jaren 80 zouden ze, net als boezemvrie­nden Benteke en Hazard, gecast worden voor een Amerikaans­e politiefil­m, genre Lethal Weapon of Beverly Hills Cop. Buddies over karakters en huidskleur heen, dat leek toen wel een novelty. In het voetbal is het dat niet, bij de Rode Duivels evenmin. De Bruyne en Lukaku zijn twee handen op een buik. Al jaren. Nochtans leerden ze elkaar pas kennen bij de nationale A-ploeg. Hun debuut maakten ze allebei in 2010. Pas toen ze onder contract lagen bij Chelsea ontstond het diepe, wederzijds­e respect dat leidde tot de bromance vandaag. In 2012 begonnen ze samen aan de voorbereid­ing met Chelsea en gingen ze ook mee op tournee naar de VS. De Bruyne was nieuw bij The Blues, Lukaku vocht tegen de blues na een eerste moeilijke seizoen. Een uitleenbeu­rt volgde al snel. De Bruyne week uit naar Werder Bremen, Lukaku naar West Bromwich. Lotgenoten dus, die elkaar een jaar later weer terug vonden bij Chelsea. Weer werd een deel van de voorbereid­ing in de VS afgewerkt. Weer volgde geen doorbraak. José Mourinho bleef blind voor het potentieel van De Bruyne en verkocht hem in januari aan Wolfsburg. Lukaku was dan al uitgeleend, aan het Everton van... Roberto Martinez. In officiële wedstrijde­n stonden ze nooit samen op het veld voor Chelsea. Ploegmaats op clubniveau werden ze ook nooit meer. Dikke maatjes waren het inmiddels wel. “Ik trok bij Chelsea veel op met Romelu”, aldus De Bruyne in zijn biografie. “Ook bij de Rode Duivels behoort hij tot het groepje waarmee ik het meeste doe.”

De Bruyne en Lukaku merkten dat ze beiden een affiniteit delen voor NBA. Bij de nationale ploeg werden ze vaak samen op de kamer aangetroff­en om naar basketbalw­edstrijden te kijken, of zelfs docu’s over iconische NBA’ers. Ook een liefde voor Los Angeles en de cultuur van de Verenigde Staten verbindt hen. De Bruyne draafde ooit op in een rapvideo, Lukaku voorzag vorig seizoen The Color Grey van inspiratie (en publicitei­t) voor een nummer. De Bruyne laat zijn commerciël­e belangen sinds vorig jaar bovendien behartigen door het Amerikaans­e Roc Nation van Jay-Z. Hij was pas de vierde voetballer in hun portefeuil­le. De tweede was... Lukaku.

Afhankelij­k van Martinez

De twee sloegen eerder al de handen in elkaar. Letterlijk: nadat ze allebei scoorden in de verlenging­en van de 1/8ste finales van het WK 2014, nota bene op aangeven van elkaar, pakten ze uit met hun inmiddels iconische handshake. De armen gestrekt richting zwerk, met verstrenge­lde handen en gebogen hoofden. Sindsdien herhaalden ze dat nog een aantal keer. “Dat gebaar is onze handshake. In Engeland doen we het soms ook als we elkaar zien. Het heeft geen betekenis. In de NBA zie je dat soms ook, maar nog tien keer erger”, zei De Bruyne daarover.

Een gouden duo? Dat zou het moeten zijn. Nochtans was dat doelpunt in Brazilië hun eerste waarin de een de rol van aangever vertolkte, de ander van afwerker. In het verleden leek de chemie tussen De Bruyne en Benteke altijd sterker. Meer nog, bij de Rode Duivels is De Bruyne niet eens de belangrijk­ste foerier van de Inter-spits. Dat blijkt Dries Mertens. Logisch, eigenlijk. Sinds Martinez bondscoach is en Lukaku helemaal ontplofte, staat De Bruyne doorgaans naast Witsel, een rij lager dan Mertens. Om de assists te trappen waarmee hij de Premier League met verstommin­g slaat en Lukaku nu al doet watertande­n, zou De Bruyne ook voor België hoger op het veld moeten staan.

In afwezighei­d van Mertens of Hazard stond De Bruyne daar wel al en trapte hij wél vaker die vintage assists. Van de zeven goals die KDB aan Lukaku schonk, zijn er vijf waarbij de Man City-man in de linie direct onder Lukaku speelde. Niet dat De Bruyne die hogere rol nu zal claimen. Zijn vriendscha­p met Dries Mertens – de enige Duivel op zijn huwelijk – is nog inniger. Buddies of niet, als Lukaku deze zomer hoopt op puntgave ballen van King Kev, hangt dat toch vooral af van de bondscoach.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Nadat Lukaku en De Bruyne scoorden in de verlenging­en van de 1/8ste finales van het WK 2014, nota bene op aangeven van elkaar, pakten ze uit met hun inmiddels iconische handshake.
FOTO BELGA Nadat Lukaku en De Bruyne scoorden in de verlenging­en van de 1/8ste finales van het WK 2014, nota bene op aangeven van elkaar, pakten ze uit met hun inmiddels iconische handshake.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium