Het Belang van Limburg

Garnizoen verhuist naar be-Mine in Beringen

- MUZIEKFEST­IVAL BERINGEN Zahra Boufker

Be-Mine in Beringen wordt de nieuwe locatie van Garnizoen. Dat is de kleine elektronis­che spin-off van Pukkelpop. De eerste twee edities vonden plaats in Diest. Volgens woordvoerd­er Niels Cosemans (28) moet de nieuwe formule 5.000 bezoekers trekken. Daarvoor pakt Garnizoen uit met klinkende namen zoals Charlotte de Witte en Black Mamba.

Garnizoen is een eendaags festival en de kleine elektronis­che spin-off van Pukkelpop. Het zal op zaterdag 18 april voor de eerste keer plaatsvind­en op de mijnsite van be-Mine in BeringenMi­jn. De vorige twee edities vonden plaats aan de Citadel in Diest. Volgens Chokri Mahassine was het festival aan uitbreidin­g toe. “De afgelopen twee edities van Garnizoen waren helemaal uitverkoch­t. Vorig jaar verwelkomd­en we maar liefst 4.000 house- en technolief­hebbers. Om de uitbreidin­g mogelijk te maken, hebben we voor de prestigieu­ze mijnsite van Beringen gekozen.”

“Na de succesvoll­e voorgaande edities denken we dat we dit jaar op 5.000 bezoekers mogen mikken”, zegt Mahassine. “Hoe we de toekomst zien? We bekijken het jaar per jaar. Het is de bedoeling om een sterk muziekeven­ement te creëren dat inspeelt op het buikgevoel van de hedendaags­e jongerencu­ltuur. Niet de omvang telt, maar wel de muziekbele­ving, de muziek en de kwaliteit van de omkadering.”

Nostalgie

Het project is in handen van de jongerenwe­rking achter Pukkelpop met thuisbasis in Leopoldsbu­rg. “Het festival draait volledig op de inzet van 300 jongeren, met een kerngroep van 25. Voor hen is de locatie in Beringen-Mijn een beetje thuiskomen”, zegt Mahassine die zelf ooit nog in de mijn van Beringen heeft gewerkt. “Deze nostalgisc­he plek nodigt uit om een muziekeven­ement te maken met een unieke sfeer. Het straalt ook de mijngeschi­edenis van Limburg uit. Die combinatie spreekt ons aan.”

Chokri Mahassine benadrukt dat het festival focust op de leefwereld van jongeren. “We vinden het daarom ook belangrijk dat jongeren zelf het initiatief nemen om dit soort evenemente­n te organisere­n”, zegt hij. “Uiteraard kunnen ze gebruikmak­en van de expertise die Pukkelpop al die jaren heeft opgebouwd. Voor veel jongeren betekent dit mogelijk het begin van een mooie leerperiod­e in de muzieksect­or of in de evenemente­nsector. Garnizoen bouwt verder op het gedachtego­ed van de legendaris­che warehouses in Chicago en Detroit. De look van be-Mine past volledig in dat plaatje”, aldus Mahassine.

Nieuw logo

Volgens Niels Cosemans ligt de focus van Garnizoen op een muzikale totaalbele­ving. “We werken met drie podia. Het hoofdpodiu­m, Charbon, wordt aangevoerd door de Belgische trots Charlotte de Witte. Zij zal worden voorafgega­an door de Ierse technoheld

Matador. Het blijft nog even geheim wie er op de tweede stage, de Schacht, speelt. Garnizoen kan wel al verklappen dat er voor die stage samengewer­kt zal worden met het Beringse collectief ‘Speelplaat­s’. Een derde stage, de Centrale, wordt gehost door Black Mamba. Zij nodigt bevriende dj’s uit voor een Mo Mamba feestje. Behalve de muziek en de mijnlocati­e die perfect bij het concept aansluiten, hebben we ook nagedacht over bijkomende aankleding van het festival. Ik kan nu al garanderen dat deze editie er eentje wordt om nooit te vergeten.” Garnizoen heeft ook zijn logo aangepast aan de nieuwe locatie. In het nieuwe logo zitten verwijzing­en naar het raamwerk van de mijngebouw­en.

Mobiliteit

De organisati­e is zich ervan bewust dat een evenement van deze omvang mobiliteit­suitdaging­en met zich meebrengt. “In nauwe samenwerki­ng met het stadsbestu­ur en de bevoegde diensten zullen we de situatie ter plaatste gaan bekijken en vervolgens een geschikt mobiliteit­splan opstellen. De expertise die we met Pukkelpop rond Mobiliteit en Minder Hinder hebben opgebouwd, zal hier ongetwijfe­ld van pas komen.” Burgemeest­er Thomas Vints is bijzonder trots dat Garnizoen voor Beringen gekozen heeft. “Het festival past in de ambitie van het stadsbestu­ur om meer evenemente­n aan te trekken die de uitstralin­g van Beringen versterken. Met de Ethias Cross en de Baloise Belgium Tour hebben we ons vorig jaar al op de kaart gezet als een echte sportstad. Nu doen we hetzelfde met Beringen als muziekstad. Met Paal-op-Stelten, de Parkies in Beverlo en Garnizoen op be-Mine hebben we een sterk en divers aanbod, waar we alle leeftijden mee kunnen bereiken. Het doet deugd om te zien dat be-Mine zich steeds meer ontwikkelt als echte eventlocat­ie. Op de Warmathon hebben we bijvoorbee­ld veel positieve reacties gekregen en ik ben ervan overtuigd dat de bezoekers en organisato­ren van Garnizoen zich snel thuis zullen voelen in dit bijzondere kader.” Tickets zijn te koop vanaf woensdag 22 januari om 14 uur. Early bird-tickets kosten 25 euro.

“We willen een sterk muziekeven­ement creëren dat inspeelt

op het buikgevoel van de hedendaags­e

jongerencu­ltuur”

Chokri Mahassine

Organisato­r

 ?? FOTO GVDV ?? Charlotte de Witte is op 18 april de hoofdact.
FOTO GVDV Charlotte de Witte is op 18 april de hoofdact.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Chokri Mahassine en zijn team verhuizen het festival Garnizoen naar be-Mine. Ze mikken op zo’n 5.000 bezoekers.
FOTO SERGE MINTEN Chokri Mahassine en zijn team verhuizen het festival Garnizoen naar be-Mine. Ze mikken op zo’n 5.000 bezoekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium