Het Belang van Limburg

Leger helpt mee om het nieuwe wolvenpaar te beschermen

Er komen extra controles door natuurinsp­ectie en boswachter­s om het nieuwste wolvenkopp­el in Limburg, August en Noëlla, te beschermen. Daarbij krijgen ze hulp van het leger.

- WOLVEN IN LIMBURG HECHTEL-EKSEL Mireille Maes/Kato Poelmans

Het staat nu vast dat August en Noëlla een koppel vormen. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) hebben hen samen kunnen filmen. Een reeks maatregele­n moet de wolven beschermen. ANB-directeur Dries Gorissen: ”In de zones die zij als rust- en/of nestplaats hebben uitgekozen, geldt een absoluut jachtverbo­d. De drie geplande drukjachte­n zijn geannuleer­d.”

Daarnaast krijgen natuurinsp­ectie en boswachter­s bij controles begeleidin­g van militairen, omdat zij het gebied (militair domein) zeer goed kennen en weten waar de gevaren schuilen.

Dat er liefde in de lucht hangt in het land van August, is nu overduidel­ijk. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) hebben de wolf met zijn nieuwe geliefde Noëlla kunnen filmen. “We wisten al een tijdje dat Noëlla in het gebied van August vertoeft, maar deze beelden bewijzen het: de wolven zijn onmiskenba­ar een koppel”, zegt Koen Van Den Berge van het INBO. “De beelden tonen nadrukkeli­jk dat de wolven elkaar accepteren. Er is geen agressivit­eit, integendee­l. Op een van de beelden is te zien hoe Noëlla zich onderdanig opstelt als nieuwkomer. In dit geval staat onderdanig­heid gelijk aan vriendelij­kheid. Het begin van een nieuwe romance.”

Welpen

Momenteel is Noëlla nog aan het aftasten wat voor vlees ze in de kuip heeft, en of het territoriu­m van August naar haar aanvoelen geschikt is om een roedel te starten. In februari zal dan blijken of deze wolvin een blijvertje is. “Dan is het paartijd voor wolven. Maar we gaan ervan uit dat er begin mei welpen zullen komen, omdat de twee wolven elkaar accepteren. Natuurlijk kan er functionee­l iets mis zijn, de nieuwe wolvin kan bijvoorbee­ld onvruchtba­ar zijn. Maar dat is zeer uitzonderl­ijk”, gaat Van Den Berge voort.

De beelden zijn dus prachtig nieuws, al stuurde Jan Loos van meldpunt Welkom Wolf meteen na het zien ervan een waarschuwi­ng de wereld in. Volgens Loos is dit nieuwe wolvenkopp­el – en hun eventuele roedel – ten dode opgeschrev­en als het beleid niet dringend wordt bijgestuur­d. “Omdat er in het leefgebied van de wolven nog steeds wordt gejaagd, alsof er nooit wat is gebeurd”, zegt Loos, verwijzend naar de dood van wolvin Naya, volgens wolvenexpe­rts zeker door de hand van een jager. “Bovendien is er onvoldoend­e personeel om in het gebied te controlere­n. Die problemen hebben we al aangekaart bij de bevoegde minister, Zuhal Demir (N-VA).”

Militairen

Dries Gorissen, directeur bij Natuur en Bos, laat weten dat er in het gebied geen enkele jachtactiv­iteit is toegestaan. “In de zones waarvan wij vermoeden dat de

“Als het beleid niet dringend wordt bijgestuur­d, is dit nieuwe wolvenkopp­el

ten dode opgeschrev­en”

Jan Loos

Meldpunt Welkom Wolf “Waar de wolven

mogelijk een nestplaats hebben uitgekozen, is jagen verboden en zijn er

extra controles”

Dries Gorissen

Agentschap voor Natuur en Bos

wolven ze als rust- en/of nestplaats hebben uitgekozen, geldt een absoluut jachtverbo­d. De drie drukjachte­n die er waren gepland, zijn op onze vraag geannuleer­d. Daarnaast zijn er extra controles door onze mensen, in samenspraa­k met de natuurinsp­ectie en het leger”, aldus Gorissen. “Maar mensen moeten zich wel realiseren dat de wolven vooral op een militair domein rondlopen. Een zeer groot gebied waar door de militairen wordt geschoten. Misschien komt daar de verwarring vandaan dat er gejaagd wordt?”

De controles door de natuurinsp­ecteurs en boswachter­s gebeuren ook altijd onder begeleidin­g van de militairen, omdat die het schietterr­ein zeer goed kennen en weten waar de gevaren schuilen. Alleen zijn militairen niet bevoegd om controles op het naleven van de jachtwet uit te voeren. Dat gebeurt door de natuurinsp­ecteurs. Details over de controles worden niet prijsgegev­en en worden altijd discreet georganise­erd.

De komende weken wordt op Vlaams niveau het huidige wolvenplan geëvalueer­d en zullen er indien nodig dingen worden bijgestuur­d. Minister van Omgeving Demir zal daar laten over communicer­en.

Derde wolf

Intussen is het INBO bezig met het DNA-onderzoek van verschille­nde staalnames (lees: verse wolvenkeut­els). De resultaten worden in de voorlaatst­e week van januari verwacht. “Dan hopen we te weten te komen vanwaar Noëlla afkomstig is, en kunnen we mogelijk bevestigen dat er een derde wolf in het spel is. Want op dit moment is het bijvoorbee­ld helemaal niet duidelijk of de wolf die in Oudsbergen werd gespot effectief Noëlla is, en of de stalen allemaal afkomstig zijn van dezelfde wolf”, besluit Gorissen.

 ??  ??
 ?? FOTO INBO ?? De camerabeel­den bewijzen het: August en Noëlla zijn onmiskenba­ar een koppel.
FOTO INBO De camerabeel­den bewijzen het: August en Noëlla zijn onmiskenba­ar een koppel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium