Het Belang van Limburg

2-4 DE REDDINGSPL­OEG VAN ANDERLECHT

sport

-

Karel Van Eetvelt kwam het Lotto Park binnen alsof hij er al jaren thuis is. Iedereen kreeg een hand en mocht persoonlij­ke vragen stellen. “Mijn vrouw wist dit al jaren”, aldus Van Eetvelt. “De dag dat Anderlecht mij vroeg, zou ik ja zeggen, in welke omstandigh­eden de club ook zou verkeren. Wel, die dag was 2 januari.”

Uw hart klopte altijd voor Anderlecht?

“Dit is best emotioneel, hoor. Eén van mijn prilste jeugdherin­neringen is hoe ik in 1973 als zesjarige met mijn pa en nonkel naar Lierse-Anderlecht ging. Ik zag Rensenbrin­k - mijn idool - flitsen op links en zijn verdediger de tribune injagen met zijn schijnbewe­gingen. Toen werd ik verliefd op de club. Ik ruik die hotdog nog en herinner me zelfs nog dat ik gemorst heb op mijn T-shirt.”

Het zit precies diep.

“Ik voetbalde later ook bij Bornem en tijdens de winterstop speelden we een oefenmatch tegen Anderlecht. Arie Haan was coach, terwijl Lozano, Scifo en Gudjohnsen meespeelde­n. Het werd nul tegen héél veel. Achteraf ging ik via mijn pa (gewezen parlements­lid Jozef Van Eetvelt, nvdr.) goeie dag zeggen aan manager Michel Verschuere­n en toen hij vroeg wat ik later wou worden, antwoordde ik: ‘Wel Mister Michel, wat gij doet, zou ik ook graag doen’.”

En nu neemt u taken over van zijn zoon Michael.

“Hola. Officieel begin ik pas op 1 april en ik ga werken met de mensen die er zijn. Dus ook met Michael Verschuere­n. Ik verwacht wel van iedereen dat ze de beste zijn in hun job. Na verloop van tijd zullen we dan evaluaties maken. Maar we hebben hier een goeie sportieve equipe. Voor Michael verwacht ik niet dat er direct iets zal veranderen. Toch niet op korte termijn.”

Wouter Vandenhaut­e zal toch sportief raadgever zijn?

“Neen, Wouter wordt een externe raadgever die mij zal bijstaan, geen sportieve raadgever. Hij heeft ervaring in de media en de sport en is een visionair. We kennen elkaar al jaren en discussiër­en over veel zaken. Ik zei tegen hem: Wouter, we have to do this together. I need your competence.”

Dus Wouter Vandenhaut­e zal slechts advies geven over tv-contracten en sponsorcon­tracten en niet over wie de nieuwe spits wordt?

“De sportieve leiding moet beslissen welke profielen we nodig hebben en wij kijken dan wat binnen het budget past. Ik ben wel de eindverant­woordelijk­e over alles en sta boven Michael Verschuere­n in het organigram. Daarom zal ik ook aanwezig zijn bij de raad van bestuur, want ik moet uitleggen waarom bepaalde zaken goed gaan of net niet.”

Als makelaar weet Wouter Vandehaute wel wat het is om transfers te doen.

“Correctie. Wouter is geen makelaar. Hij runt met Let’s Play een bedrijf dat makelaarsz­aken doet. Let’s Play heeft Anderlecht ook niet nodig, want in twintig maanden tijd bouwde het een netwerk met veel andere clubs uit. Op de dag dat iets ruikt naar belangenve­rmenging, mogen jullie me daarop aanspreken. Ik zal daar hard over waken.”

Let’s Play stak wel Anderlecht­talenten in zijn portefeuil­le. Zal die dubbele rol geen vragen oproepen bij de Pro League en de FIFA na de zaak Propere Handen?

“Neen, ik ben ervan overtuigd van niet. Zolang we heel transparan­t

en open zijn.”

Euh, transparan­tie is niet de sterkste kant van deze club.

“Misschien dat ik net daarom aan boord kom.” (lacht)

Wie gaat de eindbeslis­singen nemen? U, Vandenhaut­e, Kompany, Coucke, Verschuere­n: dat zijn veel hanen op één erf.

“Ik ben sterk in mensen laten samenwerke­n. Eén van de problemen van Anderlecht was dat niet iedereen altijd op één lijn zat. Wel, als ik al die neuzen in één en dezelfde richting kan draaien, pas dan maar op. Ik kan me echt amuseren met die uitdaging. Mocht alles hier al perfect lopen, dan zou mijn toegevoegd­e waarde beperkt zijn.”

Koersman Patrick Lefevere en Brussels burgemeest­er Philippe Close komen ook nog aan boord.

“Dat waren profielen die we niet hadden in de raad van bestuur. Patrick Lefevere is een absolute kenner op het vlak van topsport en Philippe Close heeft een enorm politiek netwerk. Hij kan helpen met bepaalde politieke dossiers. We willen zo snel mogelijk stabilitei­t creëren in alle gelederen van de club.”

Philippe Close komt toch om een nieuw stadion met de stad Brussel te regelen? Club Brugge kondigde het zijne al aan.

“Dat moet je aan Marc Coucke vragen. Al denk ik niet dat een nieuw stadion nu de prioriteit is van Anderlecht. Alles stap voor stap.”

Wat moet de prioriteit zijn van Anderlecht?

“Eén van mijn prioriteit­en is de club zo snel mogelijk weer financieel gezond maken. Vorig jaar 27 miljoen euro schulden: dat moet weg. Officieel volg ik ook operatione­el directeur Jo Van Biesbroeck op. Hij zal me hier nog tot 3 juni wegwijs maken binnen de club en ik zal met iedereen die hier werkt gesprekken voeren.”

Sprak u al met Vincent Kompany?

“Ja en hij gaf me al een lijstje met wensen. Ik liet me zijn project al tot in de puntjes uitleggen en dat is fantastisc­h. Een goeie basis. Maar we moeten er het project Anderlecht van maken en het sterker maken dan het nu al is. We moeten aan de lange termijn denken, maar ik heb ook een ongeduldig­e kant. Op alle vlakken zal ik pushen om resultaten te behalen.”

U bent na Devroe, Arnesen, Verschuere­n en Kompany de zoveelste messias. Wat zorgt ervoor dat u van Anderlecht weer een topclub zal maken?

“Ik ga me nu goed informeren en zal mijn analyses tegen begin volgend seizoen klaar hebben. Dan moeten we zien dat we geen ballast meer meeslepen uit het verleden. Maar zoals ik al zei, ik zit vol passie voor Anderlecht. Tegen mijn dochter zei ik ooit: ‘Je mag met eender welk lief thuiskomen, zolang hij maar niet voor die ene club is waarvan ik nu de naam niet ga uitspreken’.”

“Ik ben de eindverant­woordelijk over alles en sta boven Michael Verschuere­n in het

organigram”

Karel Van Eetvelt

CEO Anderlecht

 ??  ?? Karel Van Eetvelt nieuwe CEO
Karel Van Eetvelt nieuwe CEO
 ??  ?? Wouter Vandenhaut­e
extern adviseur
Wouter Vandenhaut­e extern adviseur
 ??  ?? Patrick Lefevere
bestuursli­d
Patrick Lefevere bestuursli­d
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Als CEO van Anderlecht maakt Van Eetvelt een kinderdroo­m waar.
FOTO PHOTO NEWS Als CEO van Anderlecht maakt Van Eetvelt een kinderdroo­m waar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium