Het Belang van Limburg

Nederland eist klaarheid over tracé

Dat de Vlaamse regering het tracé van de sneltram Hasselt-Maastricht wil veranderen, zorgt voor ongerusthe­id in Nederland. Wat met de eindhalte aan het station van Hasselt? En wat met de deadline in 2024?

- SPARTACUS HASSELT Timmie van Diepen

Nederland eist duidelijkh­eid over het nieuwe tracé van de sneltram in Hasselt. Zij werden maandag voor het eerst ingelicht over het plan om de tram in Hasselt over de kleine ring te laten rijden, waardoor die niet langer rijdt tot aan het station.

Toen bleek dat het treinstati­on in Maastricht niet de eindhalte was, moest Nederland een schadeverg­oeding van 6 miljoen betalen aan Vlaanderen. Vraag is of nu ook Vlaanderen een schadeverg­oeding moet betalen.

Maandagnam­iddag kwamen de projectpar­tners van Spartacusl­ijn 1 (HasseltMaa­stricht) voor de eerste keer samen sinds de vorming van de nieuwe Vlaamse regering. Voor mobiliteit­sminister Lydia Peeters (Open Vld) was het de eerste officiële kennismaki­ng met de Nederlands­e projectpar­tners, de stad Maastricht en de provincie Nederlands-Limburg.

Maar erg gemoedelij­k verliep die vergaderin­g niet. In Nederland heerst grote ongerusthe­id over het tramprojec­t. Onrust die veroorzaak­t werd nadat in onze krant werd bericht over het politieke akkoord dat de Vlaamse regeringsp­artijen N-VA, CD&V en Open Vld eind september sloten in de marge van het Vlaamse regeerakko­ord.

Dat akkoord moest dienen om het verzet van de Hasseltse burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA) tegen het originele tracé door de Heilig-Hartwijk te ontmijnen. Als oplossing werd gekozen voor een nieuw tracé over de kleine ring, waardoor de tram niet langer tot aan het station van Hasselt rijdt, maar de eindhalte verhuist naar het einde van de Bampslaan, zo’n 300 meter verderop.

Schadeverg­oeding

Tot nu hadden de Nederlands­e partners geen enkel officieel bericht gekregen daarover. Tot onvrede van de stad Maastricht en de provincie Nederlands-Limburg, die zo snel mogelijk duidelijkh­eid willen over het nieuwe tracé. De Nederlande­rs zijn vooral ongerust over het loslaten van de eindhalte aan het station van Hasselt.

Nadat in Maastricht problemen opdoken met de Wilhelmina­brug over de Maas, werd het tracé daar ingekort. Niet het treinstati­on, maar Mosae Forum werd de eindhalte. Die ‘scopewijzi­ging’ leidde tot een herziening van het contract, waarvoor Nederland in 2016-2017 een schadeverg­oeding van 6 miljoen euro moest betalen aan Vlaanderen. De Nederlande­rs willen dan ook zo snel mogelijk van minister Peeters weten of het nieuwe tracé in Hasselt ook zo’n ‘scopewijzi­ging’ inhoudt. En zo ja: of het contract dan ook moet worden herzien, met van Vlaamse kant een schadeverg­oeding. Aan onze redactie zegt Lydia Peeters dat er volgens haar geen sprake is van een scopewijzi­ging en dat de eindhalte aan het station gehandhaaf­d blijft, ook als de tram stopt aan de Bampslaan. Afwachten of die lezing van de feiten in Nederland dezelfde zal zijn.

Deadline haalbaar?

De stad Maastricht en de provincie Nederlands-Limburg vragen de garantie dat de deadline in 2024 wordt gehaald. Een deel van de Nederlands­e financieri­ng hangt immers vast aan de redelijke termijn van uitvoering. Tegen 2024 zou de eerste tram moeten rijden, maar met de keuze voor een nieuw tracé is het maar de vraag of dat realistisc­h is.

Zo heerst de grootste onduidelij­kheid over de te volgen procedure. Moet voor een nieuw tracé over de kleine ring een nieuw ruimtelijk uitvoering­splan en nieuw milieueffe­ctrapport worden gemaakt? Of volstaat de oude alternatie­venstudie die intussen meer dan tien jaar oud is? In het eerste geval dreigt de hele uitvoering jaren achteruit te worden gezet.

Nieuwe hinderniss­en

Volgens minister Peeters werden er voorlopig geen toezegging­en gedaan tegenover Nederland. Zij vraagt tijd om grondig uit te zoeken hoe het verder moet. Midden februari volgt er een nieuwe vergaderin­g met de projectpar­tners.

Een zaak is zeker: het nieuwe tracé, dat aanvankeli­jk een oplossing leek om het tramprojec­t te deblokkere­n, blijkt nu andermaal voor nieuwe hinderniss­en te zorgen. En dat voor een project dat in het verleden al geteisterd werd door vertraging­en. Zo is het nog maar de vraag of het nieuwe traject het hele principe van het knooppunte­nsysteem niet in de war stuurt. Op het oude tracé via de Heilig-Hartwijk waren de rijtijden in beide richtingen dezelfde, maar met het nieuwe asymmetris­che traject via de kleine ring worden de rijtijden in beide richtingen verschille­nd. Dat zet het hele model van het Spartacusp­lan onder druk. Intussen dendert het project in zijn oude vorm vreemd genoeg wel voort. De leidraden voor de aanbestedi­ngsdossier­s voor het rollend materieel en de infrastruc­tuur passeerden in december de Raad van Bestuur van De Lijn. Die dossiers werden nog in gang gezet door de vorige Vlaamse regering, op het einde van de legislatuu­r in mei. Dat was voor er sprake was van een wijziging van het tracé in Hasselt. De vraag is hoe nuttig die procedures nu nog zijn, zeker voor de aanleg van de infrastruc­tuur, als het vandaag nog niet duidelijk is waar de tramrails precies moeten liggen.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? De Vlaamse regering heeft een akkoord over een nieuw tramtracé in Hasselt. Nederland wil nu van minister Lydia Peeters weten of het contract moet worden herzien, met van Vlaamse kant een schadeverg­oeding.
FOTO BELGA De Vlaamse regering heeft een akkoord over een nieuw tramtracé in Hasselt. Nederland wil nu van minister Lydia Peeters weten of het contract moet worden herzien, met van Vlaamse kant een schadeverg­oeding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium