Het Belang van Limburg

Negen in beslag genomen vechthanen toch nog in leven

- HANENGEVEC­HTEN OUDSBERGEN/HOESELT Roel Damiaans

De vechthanen die afgelopen weekend in beslag zijn genomen in Hoeselt bij een vermeend illegaal hanengevec­ht, zijn dan toch niet allemaal dood. Negen hanen worden door het Natuurhulp­centrum in Oudsbergen opgevangen.

Maandag raakte bekend dat de 28 vechthanen allemaal een dodelijk spuitje hadden gekregen bij het Vogel- en Zoogdieren­centrum in Heusden-Zolder. “Wij zijn zaterdag als eerste opgeroepen om de dieren op te vangen”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum. “Hanen moeten in een apart hok zitten om te voorkomen dat ze met elkaar beginnen te vechten, maar er was bij ons maar plaats voor negen stuks. De andere vechthanen zijn door de collega’s van het VZOC opgehaald. De negen vechthanen bij ons zijn wel nog in leven.”

Kan een opvangcent­rum op eigen houtje beslissen om dieren te laten inslapen? “De eigenaar heeft onmiddelli­jk en definitief afstand gedaan van de hanen die naar het VZOC zijn gegaan. Het opvangcent­rum heeft samen met de eigen dierenarts beslist om de dieren te euthanaser­en. Omdat de eigenaar afstand had gedaan, konden zij die beslissing nemen”, zegt woordvoerd­er Brigitte Borgmans van het Vlaams Departemen­t Omgeving.

Voor de negen hanen in het Natuurhulp­centrum is de situatie anders. “De dienst Dierenwelz­ijn moet voor deze dieren nog een bestemming bepalen omdat er geen afstand van werd gedaan. Dat betekent dat de vechthanen in het Natuurhulp­centrum moeten blijven tot Dierenwelz­ijn beslist heeft of ze definitief aan het dierenasie­l toegewezen worden, dan wel terug naar de eigenaars gaan. Die periode mag maximum twee maanden duren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium