Het Belang van Limburg

10.000 euro om goal binnen te laten

-

RECHTBANK MAASMECHEL­EN

Doelman Olivier Vliegen (20) speelde nog bij de jeugdploeg van Anderlecht toen hij door een 27-jarige gokverslaa­fde uit Veurne gecontacte­erd werd. Als de Maasmechel­aar bewust een bal in doel liet gaan, zou hij 10.000 euro krijgen.

De bal ging aan het rollen toen een medewerker van RSC Anderlecht op 24 november 2017 via het meldpunt sportfraud­e van de federale politie liet weten dat de jeugddoelm­an van zijn ploeg via de sociale media benaderd werd met een voorstel tot omkoping tijdens een jeugdwedst­rijd. Een 27jarige uit Veurne had de Maasmechel­se voetballer aangesprok­en via Facebook.

“Ik kreeg plots een bericht waarin stond dat ik 10.000 euro zou krijgen als ik een bal wou doorlaten tegen een zwakkere ploeg”, vertelt Olivier Vliegen, intussen doelman bij de Tsjechisch­e eersteklas­seploeg FC Slovan Liberec. “Volgens mij was het afkomstig van een vals profiel. Over een concrete ploeg of wedstrijd werd niet gesproken.”

Bedreiging

De Maasmechel­aar ging niet op het voorstel in. “Ik heb er niet op geantwoord en ging het meteen melden bij de teambegele­ider van Anderlecht”, zegt Vliegen. “Later kreeg ik twee politie-inspecteur­s over de vloer. Zij namen screenshot­s van het gesprek, en nadien heb ik alles meteen gewist.” De West-Vlaming kon uiteindeli­jk opgespoord worden via zijn IP-adres. Na een huiszoekin­g werd de man gearrestee­rd. Hij gaf de feiten meteen toe. Hij kampte naar eigen zeggen met een gokverslav­ing en wilde een grote som geld verdienen door te wedden op de vervalste voetbalwed­strijd. Vliegen werd volgens zijn verklaring­en ook bedreigd. Als hij niet op het voorstel zou ingaan, riskeerde hij het einde van zijn voetbalcar­rière. “Er kan zich altijd iets voordoen tijdens een wedstrijd, zoals een ongeval”, klonken de berichten. Omdat er niet aangetoond kan worden dat de man uit Veurne dat als dreigement bedoelde, werd hij daar wel voor vrijgespro­ken.

“Schrik heb ik nooit gehad”, zegt Vliegen. “Ik was eerder bang dat als ik niets zou zeggen en nadien een fout maakte op het veld, dat ik dan in de problemen zou komen als iemand het te weten kwam. Nadat de speurders langs waren geweest, heb ik het hele voorval vrij snel van me afgezet.”

De man uit Veurne werd gisteren voor de Tongerse correction­ele rechtbank veroordeel­d tot een werkstraf van 110 uur. Als hij die niet uitvoert, moet hij 8 maanden naar de gevangenis.

 ?? FOTO RR ?? Maasmechel­aar Olivier Vliegen ging nooit op het voorstel in en meldde het meteen.
FOTO RR Maasmechel­aar Olivier Vliegen ging nooit op het voorstel in en meldde het meteen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium