Het Belang van Limburg

Parket Limburg heeft Jungle Book om misdrijven juist aan te pakken

-

Het Limburgse parket werkt met een Jungle Book om misdrijven op de juiste manier aan te pakken. Dat vertelde de Limburgse procureur Guido Vermeiren maandag in Procureurs. “Dankzij dat draaiboek verkleint ook de kans op proceduref­outen.”

‘PROCUREURS’ HASSELT

In de tweede aflevering van Procureurs maandag op Canvas ging presentato­r Gilles De Coster met zijn gesprekspa­rtners dieper in op strafproce­ssen. Een van de grootste frustratie­s bij een strafproce­s zijn voor procureurs proceduref­outen, waarbij een schuldige alsnog vrijuit gaat. “Proceduref­outen kunnen het gevolg zijn van tijdsdruk, snelheid, onopletten­dheid of de complexite­it van wetgeving”, vertelde de Limburgse procureur Guido Vermeiren in de uitzending. Omdat die wetgeving een kluwen is waarin een kat haar jongen niet meer vindt, heeft het Limburgse parket een Jungle Book voor alle misdrijven geschreven, zo liet Vermeiren zich ontvallen. “Die naam Jungle Book is bewust gekozen omdat de politiedie­nsten op het vlak van wetgeving effectief door de bomen het bos niet meer zagen”, zegt Ann Durwael, afdelingsp­rocureur van het Limburgse parket in Tongeren, die instaat voor de coördinati­e van het Jungle Book. “Het draaiboek is voor alle duidelijkh­eid een intern werkinstru­ment voor politie en parket en is dus niet vrij te raadplegen voor burgers of advocaten.”

Verdacht overlijden

“Begin 2017 zijn we in Limburg met ons Jungle Book gestart”, legt procureur Vermeiren uit. “In het boek wordt heel overzichte­lijk beschreven hoe onze politiemen­sen in het veld een zaak stap per stap moeten aanpakken. Dat begint al bij het eerste telefoontj­e waarin het misdrijf gemeld wordt. Vervolgens wordt in het boek beschreven welke stappen er tijdens de eerste vaststelli­ngen doorlopen moeten worden, welke vragen er ter plaatse gesteld moeten worden en welke instructie­s gegeven moeten worden.” Het Jungle Book is netjes opgedeeld per misdrijf - van pakweg een winkeldief­stal tot een verdacht overlijden - en is ook heel praktisch opgesteld. “Bij een verdacht overlijden moeten de politiemen­sen bijvoorbee­ld ter plaatse een perimeter instellen. In het boek wordt heel duidelijk beschreven waar die perimeter moet komen en wie die perimeter mag betreden”, zegt Vermeiren. “Ook alle richtlijne­n rond bijvoorbee­ld een huiszoekin­g staan heel duidelijk beschreven. Op die manier weten politiemen­sen exact wanneer een huiszoekin­g mogelijk is en op welke uren ze die bijvoorbee­ld mogen uitvoeren. Ook staat in het boek beschreven welke prioriteit­en het parket legt, wat dan weer zijn weerslag heeft op de capaciteit van politiemen­sen.”

Honderdtal pagina’s

Het Jungle Book telt in totaal een honderdtal pagina’s en is op elke locatie en elk tijdstip digitaal te raadplegen. “De politiemen­sen beschikken over een tablet, waarop ze heel gemakkelij­k ter plaatse kunnen opzoeken welke stappen ze moeten doorlopen. Dat kan heel simpel door een zoekterm in het digitale draaiboek in te geven”, zegt Vermeiren. Het Jungle Book is ook geen statisch document. “Het draaiboek wordt zo’n drie à vier keer per jaar geactualis­eerd. Als het om heel belangrijk­e nieuwe richtlijne­n gaat, passen we het boek onmiddelli­jk aan.” Ook wordt het Jungle Book regelmatig uitgebreid. “We zijn nu bijvoorbee­ld bezig met een nieuw hoofdstuk rond verkeer. Daarin beschrijve­n we heel overzichte­lijk wat onze politiemen­sen moeten doen bij de controle van een vrachtwage­n: hoe zwaar mag de lading zijn, respecteer­t de chauffeur zijn rij- en rusttijden en beschikt hij over alle vergunning­en?” Ondertusse­n is er ook buiten Limburg belangstel­ling voor het draaiboek. “Ik heb al gehoord dat de nieuwe procureur van Antwerpen interesse heeft in ons Jungle Book”, zegt procureur Vermeiren.

RECHTBANK

SPOORWEGEN

 ?? FOTO CANVAS ?? De Limburgse procureur Guido Vermeiren aan tafel bij Gilles De Coster in de reeks ‘Procureurs’. “Er is nu ook buiten Limburg belangstel­ling voor ons draaiboek.”
FOTO CANVAS De Limburgse procureur Guido Vermeiren aan tafel bij Gilles De Coster in de reeks ‘Procureurs’. “Er is nu ook buiten Limburg belangstel­ling voor ons draaiboek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium