Het Belang van Limburg

Netwerkpro­blemen verstoren werking bij gemeenten, brandweer en politie

-

STORING BIJ BELNET HASSELT

Veel openbare diensten zaten gisteren zonder internet. De impact in Limburg was beperkt tot de gemeentehu­izen maar elders in Vlaanderen konden examens niet doorgaan.

Meer dan honderd Vlaamse steden en gemeenten kampten gisteren met netwerkpro­blemen. Oorzaak was een storing bij internetpr­ovider Belnet, leverancie­r aan openbare diensten. Aan de KU Leuven en de Kortrijkse Vives hogeschool konden sommige examens en lessen niet doorgaan. In Limburgse scholen was dat niet het geval, al werd op sociale media melding gemaakt van hinder in hogeschole­n. UHasselt sprak enkel van een tragere werking.

Politie en brandweer

Bij ons troffen de problemen bij Belnet vooral de werking bij de gemeenteli­jke en veiligheid­sdiensten. Zo was er geen mailverkee­r mogelijk van en naar politiezon­e Carma. Brandweerz­one OostLimbur­g was korte tijd telefonisc­h niet bereikbaar. “Maar de hulpverlen­ing was te allen tijde verzekerd”, wordt benadrukt. In verschille­nde Limburgse gemeentehu­izen was dienstverl­ening echter totaal onmogelijk. Onder meer in Hasselt, Maasmechel­en en Hechtel-Eksel werden inwoners opgeroepen niet naar het gemeentehu­is te komen. “De diensten Bevolking en Burgerzake­n lagen volledig plat. Daarom hebben we gevraagd om te bellen voor een nieuwe afspraak”, meldt Jan Wouters (N-VA), kabinetsch­ef van de burgemeest­er. Gisternami­ddag kwam Belnet met een tijdelijke oplossing, al kunnen er nog problemen opduiken. De oorzaak van de panne is nog onduidelij­k. Het zou alvast niet om een cyberaanva­l gaan. “Een grondige analyse moet de aanleiding blootlegge­n”, klinkt het bij Belnet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium