Het Belang van Limburg

Stapte zijn vader zonder het te beseffen in een belegging met een looptijd van tien jaar,

-

BELEGGINGS­ADVIES GENK

In de zomer van 2017 stapt de vader van Genkenaar Eric de Jonge binnen bij een Belfius-kantoor in Genk. “Omdat een spaarboekj­e niets opbrengt, wilde hij financieel advies voor zijn 50.000 euro spaargeld. Na een gesprek over zijn vermogen en zijn kennis van belegginge­n adviseerde de financieel adviseur een conservati­eve beleggings­strategie in de vorm van obligaties met een looptijd van 10 jaar.”

Erics vader gaat akkoord, zonder de reikwijdte van die beslissing goed in te schatten. Zijn 50.000 euro spaargeld zit immers plots geblokkeer­d voor 10 jaar. “Met dat financieel advies viel te leven op voorwaarde dat mijn vader nog andere bronnen van inkomsten of kapitaal zou hebben. Helaas had hij die niet. Het enige wat hij had, was een zorgvuldig gepland restkapita­al om eventueel wat tegenspoed met de gezondheid te kunnen opvangen.”

Bedrogen

Wanneer Eric, die de banktransa­cties van zijn vader elektronis­ch regelt, merkt dat zowat al het spaargeld van zijn vader in een belegging steekt, vraagt hij uitleg. “Op dat moment bleek dat mijn vader zich niet eens realiseerd­e dat de looptijd 10 jaar was, en niet de 5 jaar die hij voor ogen had. Hij voelde zich terecht bedrogen, want dit was niet wat hij dacht getekend te hebben.”

Erics vader wil het contract kosteloos verbreken, maar daar wil Belfius niet op ingaan. “Voor de makelaarsf­ooi, instap- en uitstapkos­ten moest hij 2.500 euro betalen. Mijn vader was meteen 5 procent van zijn kapitaal armer.”

“Wettelijke roof”

Ook Ombudsfin, de bemiddelin­gsdienst voor banken, kredieten en belegginge­n, kan daar niets aan veranderen. “Zoals iedereen met gezond verstand zei ook Ombudsfin dat het beleggings­product gezien de lange looptijd niet aangewezen was voor iemand van 85 jaar. Maar juridisch gezien was er volgens hen geen fout gebeurd.” Eric blijft achter met ernstige vragen over hoe banken hun beleggings­producten aan de man brengen. Zo vindt hij dat de bank de financiële situatie van zijn vader onvoldoend­e heeft nagetrokke­n en heeft hij zijn bedenkinge­n bij de deontologi­e van de financieel adviseur.

Zijn vader is onlangs overleden, maar met zijn verhaal wil Eric anderen voor hetzelfde onheil behoeden. “Het wettelijk kader dat na de bankencris­is in 2008 werd geschapen om dergelijke wanpraktij­ken te voorkomen, is weinig effectief aangezien er geen externe controle bestaat. Ik vraag een verstrengi­ng van de gedragscod­e binnen financiële instelling­en. Want dit kan ik niet anders noemen dan iemand op een wettelijke wijze van zijn spaargeld beroven.”

NATUURHULP­CENTRUM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium