Het Belang van Limburg

Grote illegale katten steeds populairde­r in België

-

Zeven kooien van het Natuurhulp­centrum worden nu al maanden ingenomen door grote Afrikaanse katten: zes cervals en een caracal. Dieren die legaal in de buurlanden te koop zijn, maar illegaal België worden binnengesm­okkeld.

Geen katjes om zonder handschoen­en aan te pakken: een spreekwoor­d dat letterlijk geldt voor enkele huidige bewoners van het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek. Daar zitten op dit moment zeven grote katten – zes cervals en een caracal – dieren die allemaal vorig jaar in een huiselijke omgeving in beslag werden genomen door de inspectied­ienst Dierenwelz­ijn omdat ze in België illegaal zijn.

Te koop in Nederland

“Een terechte beslissing van de overheid”, vindt Sil Janssen. “Cervals en caracals zijn prachtige katten. Veel groter dan onze eigen huiskatten, maar ook veel gevaarlijk­er. Het is perfect mogelijk dat ze braaf zijn voor hun baasje. Maar zeker bij bezoek zijn ze volkomen onbetrouwb­aar en kunnen ze met die scherpe klauwen of tanden wel eens iemand serieus verwonden. Het zijn gewoon geen dieren om in huis te houden.” En tot vorig jaar werden er in het centrum omzeggens geen van deze katten binnengebr­acht. “Maar het lijkt wel of deze dieren ineens aan popularite­it winnen bij Belgische kattenlief­hebbers. En ook al mogen ze hier niet worden verkocht, het is niet moeilijk om er eentje te krijgen. Het volstaat om naar een dierenzaak in Nederland op Duitsland te rijden want daar zijn ze vrij te koop. En eens de kat in huis zit, is ze moeilijk traceerbaa­r voor de inspecteur­s van dierenwelz­ijn. ”

In Vlaanderen werd tot nu een handvol van deze grote katten in beslag genomen en naar een opvangcent­rum gebracht.

Vrijheid in Zuid-Afrika?

“Omdat de inbeslagge­nomen exemplaren allemaal mannetjes zijn, kunnen we ze niet samen in een kooi stoppen”, zegt Janssen nog. “Dat zou verkeerd aflopen. Zo nemen de cervals en caracal dus al ettelijke maanden heel wat plaats in. Intussen zijn we wel aan het onderhande­len met centra in Zuid-Afrika om de katten daar naartoe te brengen. Daar kunnen ze mogelijk zelfs in de vrije natuur geherintro­duceerd worden. Maar als er nog veel meer van deze dieren bijkomen, wordt herplaatsi­ng uiteraard alsmaar moeilijker. Daarom: koop zo’n kat niet. Hoe mooi ze ook zijn, ze horen niet thuis in een huis.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? “Zo’n cerval kan lief zijn voor zijn baasje. Maar uiteindeli­jk komt hij toch eens gemeen uit de hoek en kan hij iemand serieus pijn doen”, zegt Sil Janssen.
FOTO JEFFREY GAENS “Zo’n cerval kan lief zijn voor zijn baasje. Maar uiteindeli­jk komt hij toch eens gemeen uit de hoek en kan hij iemand serieus pijn doen”, zegt Sil Janssen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium