Het Belang van Limburg

Ecodraft innoveert met ecologisch biervat

-

Al sinds jaar en dag brengen brouwers hun bier naar de cafés in stalen vaten. Het Limburgse bedrijf Cardiff ontwikkeld­e een alternatie­f. Ecodraft wordt vandaag naar de hele wereld geëxportee­rd.

Enkele weken geleden namen CEO Ulrich Weckx en marketingv­erantwoord­elijke Jan Vanaken in Nürnberg op de World Beverage Innovation Awards nog de prijs voor de meest milieuvrie­ndelijke verpakking in ontvangst. Het was de bekroning voor een langdurig ontwikkeli­ngstraject en het bewijs dat ook in de biersector ecologie steeds belangrijk­er wordt. Vandaag gebruiken de meeste bierbrouwe­rs nog steeds stalen vaten om hun product naar de cafés te brengen. Die verpakking heeft een niet te onderschat­ten milieu-impact. Het ecologisch alternatie­f is Ecodraft. “Ecodraft is een herbruikba­ar kunststof vat”, legt Jan Vanaken uit. “Het werkt met twee gepatentee­rde vulzakken, eentje voor het bier en eentje voor het drijfgas. Als het vat leeg is, worden de zakken verwijderd en vervangen.”

Ecodraft heeft heel wat voordelen. Naast de waterbespa­ring verkleint de brouwer zijn ecologisch­e voetafdruk, onder meer door een beperking van de CO2-uitstoot bij de productie van lichtgewic­ht kunststof vaten ten opzichte van stalen vaten. “Ecodraft focust op herbruikba­re oplossinge­n waardoor het gebruik van nieuwe grondstoff­en tot een minimum wordt herleid”, aldus Ulrich Weckx. “Onze compacte vullingen beperken bovendien de impact van het transport op het milieu.”

Mondeolaan

Ecodraft groeide de voorbije jaren fors. Momenteel zijn er ongeveer 25 mensen in dienst en het is de ambitie om dat aantal te verdubbele­n. Ook werd verhuisd naar de Mondeolaan in Genk, waar het bedrijf sinds enige tijd een deel van de oude gebouwen van SML betrekt.

Een groot deel van de productie wordt geëxportee­rd. Onlangs werd ook een kantoor geopend in de Verenigde Staten. Momenteel zijn vooral producente­n van artisanale bieren klant bij het Limburgse bedrijf maar Ecodraft wil nu ook bij de grote brouwers voet aan de grond krijgen. “Aangezien het drijfgas niet rechtstree­ks in contact komt met het bier, is het bier langer houdbaar. Met de opkomst van nieuwe brouwerije­n is smaak op tap uitermate belangrijk.”

 ?? FOTO HBVL ?? Jan Vanaken (links) en Ulrich Weckx met hun biervat.
FOTO HBVL Jan Vanaken (links) en Ulrich Weckx met hun biervat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium