Het Belang van Limburg

“Wij worden gegijzeld door de Noord-Zuid”

-

De bouw van het nieuwe kantoor annex businessce­nter heeft nog een andere reden: de Noord-Zuid. “Als er voor ondernemer­s iets wordt georganise­erd, is dat meestal in Genk of in Hasselt”, verzucht Patric Derdaele. “Men komt zelden naar Lommel en Pelt. Andersom ook niet trouwens. Daar willen wij veranderin­g in brengen”

Derdaele tekent op een blad papier een cirkel, met daardoor twee strepen. “De regio wordt door twee viervakswe­gen doorkruist en in elke richting worden dat op een bepaald moment tweevakswe­gen. Lommel en Pelt liggen op een eiland. Het is een ellende om er te geraken en een even grote ellende om er weg te geraken. De files op de Noord-Zuid kosten mij jaarlijks 50.000 euro alleen aan uurloon door de file.” Volgens Derdaele wordt NoordLimbu­rg door de Noord-Zuid gegijzeld. “Het legt een rem op de groei van bedrijven.”

De Ieperse producent van weefgetouw­en Picanol is maandag het slachtoffe­r geworden van een cyberaanva­l. Het bedrijfssy­steem is gehackt met ransomware, of gijzelsoft­ware. De hackers eisen ‘losgeld’ vooraleer ze de systemen van het bedrijf weer willen vrijgeven. Door de hacking ligt de productie in Ieper, waar 1.500 mensen werken, stil. Ook de vestiginge­n in Roemenië en China zijn getroffen door de aanval.

Dinsdag wist Picanol dan toch een persberich­t uit te sturen. Daarin bevestigt het bedrijf de cyberaanva­l van maandag. Afgaande op de huidige situatie houdt het bedrijf er rekening mee dat de productie deze week niet meer hervat kan worden. Ondertusse­n wordt alles op alles gezet om de IT-systemen in alle veiligheid weer aan de praat te krijgen. Van zodra er zicht is op de hoogte van de financiële schade, zal Picanol daarover een bericht de wereld insturen. Daarna zal samen met de FSMA beslist worden over de hervatting van de handel in het aandeel op de Brusselse beurs.

Tessenderl­o

Picanol is samen met zijn hoofdaande­elhouder Luc Tack ook de grootste aandeelhou­der van de internatio­nale groep Tessenderl­o Chemie, met een belangrijk­e vestiging in Ham. Volgens de woordvoerd­er van Picanol en Tessenderl­o heeft de cyberaanva­l geen impact op de werking bij Tessenderl­o.

Het is niet de eerste keer dat een groot Belgisch bedrijf het slachtoffe­r wordt van hackers. In juni vorig jaar werd de fabrikant van vliegtuigo­nderdelen en luchtvaart­uitrusting Asco in Zaventem ook getroffen door een grootschal­ige ransomware-aanval. Asco lag toen bijna een maand stil.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Patric Derdaele
FOTO DICK DEMEY Patric Derdaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium