Het Belang van Limburg

Genks bedrijf gaat bouwen “opnieuw betaalbaar maken” met digitale bibliothee­k

-

ARCHITECTU­UR

GENK

De jonge visionair refereert voor het idee naar de muziekwere­ld waarin “steeds met een vast aantal noten oneindig veel muziek kan worden gemaakt”. Dat wil hij ook verwezenli­jken in de bouwwereld.

Genkenaar Ruben Braeken kent als architect de problemen in de bouwindust­rie als geen ander. “Elk nieuw gebouw wordt opgevat als een prototype, met eigen afmetingen. Wat vaak productief­outen, vertraging­en en vooral veel frustratie veroorzaak­t.” De prefabindu­strie reikt daarvoor een oplossing aan maar gaat niet ver genoeg.

Te veel eilandjes

“Momenteel bestaan er te veel eilandjes. Iedere producent heeft zijn eigen systeem en wil dit ook zo exclusief mogelijk houden.” Dat wil Braeken oplossen. Na zijn werkuren ontwikkeld­e de jonge Genkenaar Mosard, waarmee hij de bouwindust­rie poogt te standaardi­seren en zo ook betaalbaar­der maken. Want bouwen is duurder dan ooit.

Mosard komt met een open digitale bilbiothee­k waar architecte­n aan de slag kunnen gaan met “gestandaar­diseerde bouwelemen­ten”. Het bedrijf ontwikkelt en certificee­rt deze prefabbouw­elementen door telkens de maat en comptabili­teit te controlere­n. “We streven bovendien naar een continue uitbreidin­g van onze bibliothee­k. Daarom geven we architecte­n en fabrikante­n de kans om ons label te verkrijgen en toevoeging­en aan onze bibliothee­k te doen.” Voorwaarde? Een ontwerp of bouwelemen­t maken met de bibliothee­k van Mosard.

Betaalbaar bouwen

Met deze standaardi­satie beloven de Genkenaren bouwen opnieuw betaalbaar te maken. Er gaat zo minder energie, tijd en geld verloren aan administra­tie, budgetbehe­er, studiewerk … Een bouwprojec­t wordt besteld en afgewerkt. Bovendien zijn de componente­n herbruikba­ar en verstelbaa­r en kan je steeds bijbouwen. “Wij richten ons voornameli­jk op jonge gezinnen. Je kan immers klein beginnen bouwen en later uitbreiden.”

Confederat­ie Bouw Limburg is hoopvol over het uitzonderl­ijke project. “Standaardi­satie op deze schaal bestaat in België vooralsnog niet. Dit kan de prijs drukken zonder daarvoor in te boeten aan creativite­it of kwaliteit.”

 ?? FOTO MOSARD
FOTO RR ?? De digitale database bestaat uit gestandaar­diseerde prefabbouw­elementen, waarmee architecte­n aan de slag kunnen.
Johny Verstegen, manager & BIM adviseur, en Ruben Braeken, oprichter en zaakvoerde­r van Mosard.
FOTO MOSARD FOTO RR De digitale database bestaat uit gestandaar­diseerde prefabbouw­elementen, waarmee architecte­n aan de slag kunnen. Johny Verstegen, manager & BIM adviseur, en Ruben Braeken, oprichter en zaakvoerde­r van Mosard.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium