Het Belang van Limburg

ANDERLECHT

-

Twee jaar geleden waren ze nog concurrent­en in de strijd om de overname. Vandaag vormen Marc Coucke (54) en Wouter Vandenhaut­e (57) samen met de nieuwe CEO Karel Van Eetvelt (53) het trio dat Anderlecht weer aan de top moet krijgen. Met hulp van wielerbaas Patrick Lefevere (65), die zal zetelen in de raad van bestuur. De nieuwe zet van voorzitter Coucke vindt duidelijk zijn oorsprong in het wielrennen.

In de tijd dat Coucke nog zijn geld stak in wielerploe­gen ontstond de gewoonte om één keer per jaar met Flanders Classics-baas Wouter Vandenhaut­e te lunchen om van gedachten te wisselen. Maar aan die etentjes kwam een einde toen ze twee jaar geleden tegenover elkaar kwamen te staan, in de biedstrijd voor Anderlecht. Vandenhaut­e is al jarenlang supporter en had met een groep Belgische investeerd­ers een uitgebreid­e visienota opgesteld. Maar omdat Coucke meer geld bood - 70 miljoen euro greep Vandenhaut­e ernaast. Het was een klap voor de sportfreak.

Verwaterde etentjes

Dat hij de etentjes zo miste. Dat is wat Marc Coucke in november van vorig jaar in een berichtje naar Vandenhaut­e stuurde. Coucke zit in een bijzonder moeilijke periode bij Anderlecht - de recordkamp­ioen staat nog altijd pas negende en dreigt play-off 1 te missen. Ze besluiten nog eens af te spreken en tijdens die lunch legt Coucke zijn hart op tafel. “Ik ben open en eerlijk geweest over hoe ik de uitdaging heb onderschat: ik heb de beslissing tijdens de verkooppro­cedure snel moeten nemen.” Vandenhaut­e maakt op zijn beurt een grondige analyse van wat er misloopt bij Anderlecht. En uit daarbij ook kritiek op de structuur: de club mist een sterke CEO. Maar zelf die rol opnemen, en moeten rapportere­n aan zijn voormalige concurrent, dat ziet hij niet zitten. Dan al noemt Vandenhaut­e de naam van Karel Van Eetvelt. Ook Coucke kent de voormalige Unizo-baas - hij zat bij Omega Pharma in de raad van bestuur. Maar hij is vooral een goede vriend van Wouter Vandenhaut­e. De twee gaan ook geregeld samen fietsen. In de begindagen van de 1000 kilometer voor Kom op tegen Kanker behoorden ze tot het selecte clubje dat de volledige afstand zonder estafette reed. Ook hun echtgenote­s kunnen het goed met elkaar vinden en fietsen mee als ze samen op weekend gaan.

Verraste reactie

“Dit is een jeugddroom van mij”, zegt Van Eetvelt over zijn nieuwe rol. “Ik vind het onwaarschi­jnlijk sterk dat Marc Coucke aan zijn concurrent van indertijd durft te vragen om te helpen. Alleen al dat is iets waar je Marc voor moet appreciëre­n. Coucke zoekt mensen die niet bang zijn om in discussie

PALEISREVO­LUTIE te gaan.” Op 1 april begint Van Eetvelt als nieuwe CEO.

Die nieuwe constructi­e staat nog niet lang in de steigers. Begin deze maand lanceerde Van Eetvelt nog een idee voor een nieuwe politieke beweging - naar verluidt was er toen nog geen sprake van deze job. Pas maandagavo­nd kreeg hij uitleg over het project dat Kompany voor ogen heeft met de club. Hoe snel het gegaan is, bewijst ook de verraste reactie van Lefevere op het nieuws van zijn zitje in de raad van bestuur. “Ik heb nog geen officiële bevestigin­g gekregen”, zegt hij. “Wouter Vandenhaut­e belde me vorige week met de vraag of het mij zou interesser­en. Ook Marc heb ik kort gehoord.” Vandenhaut­e lijkt de architect van de nieuwe constructi­e, maar zal niet officieel zetelen in de raad van bestuur. Hij heeft ook nog een begeleidin­gsbureau voor voetballer­s en dan dreigt belangenve­rmenging. Hij krijgt daarom de titel van externe adviseur. “Een rol bij Anderlecht is iets waar Wouter al jaren van droomt”, zegt een vertrouwel­ing. “Hij heeft het al tweemaal vergeefs geprobeerd, derde keer goede keer.”

 ??  ?? Lefevere (onder) is de baas van wielerploe­g Deceuninck-Quick-Step. Vandenhaut­e (midden) de baas van Flanders Classics, dat de belangrijk­ste voorjaarsk­lassiekers organiseer­t. Hij is ook het fietsmaatj­e van Karel Van Eetvelt (boven).
Lefevere (onder) is de baas van wielerploe­g Deceuninck-Quick-Step. Vandenhaut­e (midden) de baas van Flanders Classics, dat de belangrijk­ste voorjaarsk­lassiekers organiseer­t. Hij is ook het fietsmaatj­e van Karel Van Eetvelt (boven).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium