Het Belang van Limburg

Onze analisten geven Gouden Schoen aan… HANS VANAKEN

-

GOUDEN SCHOEN

WIE VOLGT VANAKEN OP?

Vorig jaar hadden onze huisanalis­ten het al bij het rechte eind, toen verkozen ze Hans Vanaken al tot beste speler van het jaar 2018. Als het aan de HBvL-experts ligt, krijgt de Lommelaar de Gouden Schoen straks opnieuw in de handen gestopt. Vanaken haalt het met 24 punten van Dieumerci Mbokani, die op 19 punten blijft steken. Deze bemerking: wij vroegen onze analisten om één top drie door te geven, terwijl bij de verkiezing van de Gouden Schoen twee stemrondes (juli en december) worden gehouden. “Vanaken verdient de Gouden Schoen opnieuw, omdat het nóg moeilijker is om te bevestigen na een topjaar”, aldus Jacky Mathijssen. “Hans is daar wonderwel in geslaagd, hij bleef de bepalende speler bij Club Brugge. Ook Mbokani was beslissend voor Antwerp, maar Vanaken stond nog een trapje hoger.” Ook Wilfried Van Moer en Stef Wijnants zetten Vanaken op één. “Vanaken is zo efficiënt en laat de spelers rondom hem beter tot hun recht komen”, weet Van Moer. Volgens Wijnants zal Vanaken deze keer wel met meer concurrent­ie rekening moeten houden.

“Hij zal minder dominant zijn dan vorig jaar toen hij zijn achtervolg­ers makkelijk het nakijken gaf. Nu vermoed ik dat Hans geen van de twee stembeurte­n zal winnen. Bij hem leg je de lat zo hoog dat je hoopte dat hij ook in de Champions League zou uitblinken. Dat gebeurde niet.” Boskamp looft Vanaken voor zijn regelmaat. “Hans heeft bewezen dat hij op hoog niveau het verschil kan maken en doet dat ook bijna elke week. Daardoor zal hij in beide stemrondes punten pakken, in tegenstell­ing tot anderen. Alleen is het wel zo dat bij Brugge vele spelers sterk waren, er was niet één uitblinker, mogelijk heeft dat invloed op het stemgedrag.”

Mbokani stevige concurrent

Als we het over concurrent­ie voor Vanaken hebben, springt één naam in het oog: Dieumerci Mbokani. Johan Boskamp en Serge Gumienny gaven hun vijf punten aan de Antwerp-spits. Boskamp: “Mbokani is met zijn scorend vermogen ontzettend belangrijk voor zijn ploeg. Je ziet niet aan die gast dat hij al 34 is. Anderzijds zal hij in de eerste stemronde niet veel punten pakken. Die zullen netjes verdeeld zijn over de Genk-spelers die kampioen werden.” Gumienny: “Toen Mbokani terugkeerd­e naar België had niemand verwacht dat hij het niveau zou halen dat hij het voorbije jaar getoond heeft. Ik vind het straf dat hij zo bepalend kon zijn. Want niet vergeten dat Mbokani met zijn 34 jaar geen jonkie meer is. Toch bleek hij een gesel voor elke defensie en overstijgt hij het niveau in de Belgische competitie.” Wijnants: “Spitsen hebben altijd een streepje voor in het referendum en met Mbokani zijn doelpunten nooit veraf. Hij is de beste spits die de afgelopen 15 jaar voor langere tijd en bij meerdere clubs in België heeft gespeeld.”

Mignolet top

Onze huisanalis­ten hebben een mooie vermelding voor Simon Mignolet, die de top drie vervolledi­gt. De Truienaar ruilde pas bij de start van dit seizoen Liverpool voor Club Brugge en kan dus alleen punten sprokkelen voor de tweede helft van het jaar 2019. “Toch zet ik Mignolet bovenaan”, aldus Marc Hendrikx. “Ik gun hem de Gouden Schoen omdat hij een van de meest profession­ele en verstandig­ste spelers in 1A is. Hij koppelt prestaties aan een fantastisc­he ingesteldh­eid.” Ook Van Moer heeft lof voor Mignolet. “Knap wat hij brengt bij Club, alleen is het jammer voor hem dat keepers minder snel de Gouden Schoen winnen.” Wijnants stipt aan dat Mignolet heel Club naar een hoger niveau heeft gestuwd. “Simon was na het doelmannen­debacle van de afgelopen jaren de missing link. Hij laat anderen het verschil maken, ook Vanaken. Maar daardoor zorgt hij net voor de broodnodig­e stabilitei­t.”

KRC Genk

De eerste Genkenaar van onze experts is Leandro Trossard. “Hij was heel bepalend in de titelstrij­d, je merkt nu dat Genk zijn acties en doeltreffe­ndheid mist”, verklaart Gumienny. Wijnants: “Normaal gezien moet hij in de eerste stemronde de meeste punten verzamelen, al zal de concurrent­ie vooral van ploegmaats Samatta en Malinovsky­i komen. Na het vertrek van Pozuelo kreeg de vrij timide Trossard onverwacht de kapiteinsb­and om de arm, maar dat gaf hem een enorme boost. Hij nam de ploeg op sleeptouw en bracht Genk en zichzelf in een delirium door de landstitel.” Hendrikx: “Ik heb het nog net iets meer voor Sander Berge. Hij was ook na de zomer een van de weinige Genk-spelers die zijn niveau kon aanhouden. Wie wil zo een speler niet in zijn ploeg hebben?”

HET STEMBILJET VAN ONZE ANALISTEN

Wilfried Van Moer

1. Hans Vanaken

2. Dieumerci Mbokani

3. Simon Mignolet

Marc Hendrikx

1. Simon Mignolet

2. Hans Vanaken

3. Sander Berge

Jacky Mathijssen

1. Hans Vanaken

2. Dieumerci Mbokani

3. Jonathan David

Johan Boskamp

1. Dieumerci Mbokani

2. Hans Vanaken

3. Ruslan Malinovsky­i

Stef Wijnants

1. Hans Vanaken

2. Dieumerci Mbokani

3. Leandro Trossard

Serge Gumienny

1. Dieumerci Mbokani

2. Hans Vanaken

3. Leandro Trossard

Eindstand 1. Hans Vanaken

2. Dieumerci Mokani

3. Simon Mignolet

4. Leandro Trossard

5. Sander Berge Jonathan David Ruslan Malinovsky­i 5 ptn 3 ptn

1 pt

5 ptn 3 ptn

1 pt

5 ptn 3 ptn

1 pt

5 ptn 3 ptn

1 pt

5 ptn 3 ptn

1 pt

5 ptn 3 ptn

1 pt

24 ptn

19 ptn 6 ptn 2 ptn

1 pt

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium