Het Belang van Limburg

Dubbele Limburgse derby: degradatie­spook op de loer

-

Jongste groep

Vorig seizoen pakten de Genkse beloften de landstitel. Nu vinden we de kampioen terug op plaats 7. “Een samenloop van omstandigh­eden”, noemt coach Kevin Van Dessel het. “Eerst en vooral hebben wij een heel druk programma achter de rug en hebben wij zwaar ingezet op de Uefa Youth League. Tweede element is de jeugdighei­d van onze selectie. Wij hebben veruit de jongste groep in de beloftenco­mpetitie. Factor drie, ten slotte, is dat wij nu, meer dan in het verleden, bezig zijn met de individuel­e begeleidin­g en dat gaat wel eens ten koste van de teampresta­tie en de resultaten. Als club willen wij een nieuw geval De Norre, vertrokken en voor veel geld teruggehaa­ld, liefst vermijden. De doorstromi­ng van onder andere Sierra en Limbombe naar de A-kern bewijst dat die individuel­e aanpak vruchten afwerpt.”

Maar dat gaat liefst niet ten koste van de degradatie. “Dat zou inderdaad erg zijn”, beseft Van Dessel. “Er is wel degelijk een kwaliteits­verschil tussen de A- en de B-reeks. Bovendien willen wij ook onze status van topclub handhaven. De twee duels met STVV zijn dus van cruciaal belang, als we de aansluitin­g met de middenmoot

KRC GENK/STVV WOENSDAG 20.00 UUR: STVV-KRC GENK MAANDAG 19.30 UUR: KRC GENK-STVV Voor wie het niet in de gaten heeft: deze en volgende week staan er twee Limburgse derby’s op de agenda. Bij de beloften, wel te verstaan. Voor beide U21-ploegen zijn de belangen groot. Tot nader order maken ze deel uit van de achtkoppig­e A-reeks, waar de sterkste beloftenel­ftallen in uitkomen. Maar dat is slechts schone schijn. Ze bengelen immers troosteloo­s aan het staartje (zie tabel). Staan ze na 21 speeldagen nog op de plaatsen 7 en 8 (alle clubs spelen drie keer tegen mekaar), dan is degradatie naar de zwakkere B-reeks onvermijde­lijk. Een sportieve aderlating. Hoe zwaar zou die wegen en waarom loopt het zo stroef? We stelden de vraag aan de coaches.

NATIONALE RESERVEN RESERVEN 1A GROEP 1

STVV - KRC Genk 1 Anderlecht 2 AA Gent

3 KV Mechelen 4 Standard 5 OHL

6 Club Brugge 7 KRC Genk 8 STVV 10 11 11 9 11 8 8 10

Wo 20.00 22-14 21 28-15 19 25-17 18 19-13 16 23-21 16 17-18 12 10-14 5

9-41 3 willen realiseren. Ik ben benieuwd hoe de spelers, na hun Europese avontuur, met die mindset zullen omgaan.” Pech voor de coach is wel dat hij woensdagav­ond met Lambrix, Didden en Saibari drie geschorste middenveld­ers mist.

Potentieel tonen

7 6 5 5 4 3 1 1 3 4 3 3 3 2 5 9 0 1 3 1 4 3 2 0

Nicky Hayen foerageert bij STVV momenteel tussen de A-kern en het beloftente­am. Samen met zijn rechterhan­d Dario Antico staat hij woensdagav­ond in voor de coaching. De situatie van de Kanaries ziet er ronduit zorgwekken­d, zeg gerust uitzichtlo­os, uit. “Niet prettig”, bekent Hayen.

“Maar eigenlijk was dat enigszins ingecalcul­eerd. Wij vreesden op voorhand dat de A-reeks te hoog gegrepen zou zijn. De kwaliteit in die hoogste reeks mag je niet onderschat­ten. Los daarvan, kampten wij helaas ook met een gebrek aan motivatie in een aantal wedstrijde­n. Dat krijg je als je een beroep moet doen op spelers die een selectie bij de A-ploeg ambiëren en die niet goed genoeg bevonden worden. Bij de beloften spelen die op ontgoochel­ing in plaats van op motivatie. Dat is een aantal keren zwaar afgestraft. Ook de trainerswi­ssel en de onduidelij­kheid rond de technische staf hebben natuurlijk niet geholpen.”

Toch houdt Hayen er de moed in. “Ik wil vanaf nu wel progressie zien. In de beker zitten we in de kwartfinal­es na een overwinnin­g tegen Standard. In de competitie gingen we winnen in Brugge. Deze groep heeft dus wel degelijk potentieel. Dat moeten ze nu maar eens tonen. Te beginnen tegen de buren uit Genk. Wie zich daar niet voor kan opladen, zal het nooit kunnen. Ik blijf positief: op mentaal vlak is het een loodzwaar seizoen met al die nederlagen. Maar wie zich daar boven kan zetten, heeft een leerrijke periode achter de rug.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Kevin Van Dessel.
FOTO JEFFREY GAENS Kevin Van Dessel.
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Nicky Hayen.
FOTO DICK DEMEY Nicky Hayen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium