Het Belang van Limburg

“Als ge scoort, maak ik u dood”

Een doelman (23) uit Dilsen-Stokkem riskeert twee jaar cel en een boete van 800 euro voor een trap in het gezicht van een tegenstand­er.

-

VOETBAL

De feiten speelden zich af op 1 april 2018 na de wedstrijd tussen Genk VV en Umitspor (2-1 winst voor Genk VV) in derde provincial­e B. Tijdens de match trok ref Bram Eeckhaut liefst vijf rode kaarten, maar na het laatste fluitsigna­al gingen de poppen pas echt aan het dansen.

“Toen we in de slotfase een tweede strafschop kregen, zei de doelman: Als ge scoort, maak ik u dood”, herinnert slachtoffe­r Jochen Schlierer (34) zich. “Ik scoorde, en daarna liep het fout. In de minuten na dat doelpunt kregen twee spelers van hen rood. Ikzelf kreeg ook mijn tweede gele kaart. Toen ik naar de kleedkamer ging, stonden twee spelers van Umitspor me op te wachten.” “Op dat moment floot de ref de wedstrijd af. Wat er toen gebeurde, tart alle verbeeldin­g”, gaat Schlierer verder. “De spelers op het veld zagen dat er iets aan de hand was en ineens kwam de hele ploeg van Umitspor op me afgestormd. Ik kreeg een slag en viel op de grond. Daarna heb ik nog verschille­nde trappen gekregen. Hun doelman trapte me zelfs recht in het gezicht. Gelukkig heeft een supporter me weggetrokk­en, anders was het misschien veel erger afgelopen.”

Paniekaanv­allen

Schlierer, die momenteel bij Winterslag (4B) speelt, hield aan het incident een hersenschu­dding, een gebroken neus, twee gekneusde ribben en een afgebroken tand over. “Maar vooral mentaal was het zwaar”, vertelt hij. “Ik had voor de feiten last van paniekaanv­allen, maar door medicatie te nemen ging dat veel beter. Na die match kwam alles terug.” De aanvaller diende een klacht in en duidde de doelman tijdens een fotoconfro­ntatie bij de politie aan als dader. Ook volgens scheidsrec­hter Eeckhaut bestaat er geen twijfel over de schuld van de doelman. “Al is het bijna twee jaar geleden, ik herinner me die fase nog goed”, luidt het. “Schlierer kreeg van de doelman een trap in het gezicht toen hij al op de grond lag. Dat heb ik zo ook in mijn verslag vermeld.”

Schorsing

De doelman, die door de voetbalbon­d geschorst werd van 27 april 2018 tot 30 juni 2019, ontkende de feiten gisteren in de Tongerse rechtbank met klem. Hij is sinds dit seizoen opnieuw actief bij het tweede elftal van Umitspor. “We hebben de feiten sterk veroordeel­d en hebben ons bij het slachtoffe­r verontschu­ldigd”, vertelt Ahmed Ciftci, gerechtigd correspond­ent van de Maasmechel­se club. “Vanuit de club werd na de feiten ook het signaal gegeven dat de speler niet meer welkom was. Maar omdat hij na zijn schorsing zijn diepste spijt heeft uitgedrukt en omdat we als club iedereen een tweede kans willen geven, is hij vanaf dit seizoen weer actief bij het tweede elftal.”

“Ik heb nooit excuses ontvangen”, weerlegt Schlierer, die er geen probleem mee heeft dat Umitspor de doelman een tweede kans geeft. “Ik heb geen wraakgevoe­lens en hoop gewoon dat hij zijn les heeft geleerd. Iemand tegen het hoofd trappen kan fataal aflopen.”

Vonnis op 11 februari.

 ??  ?? Slachtoffe­r Jochen Schlierer hield aan het incident onder andere een gebroken neus en een hersenschu­dding over.
Slachtoffe­r Jochen Schlierer hield aan het incident onder andere een gebroken neus en een hersenschu­dding over.
 ?? FOTO DICK DEMEY/RR ??
FOTO DICK DEMEY/RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium