Het Belang van Limburg

Beschadigd­e stroomkabe­l stuurt treinverke­er in de war

-

Het treinverke­er kwam een eerste keer stil te liggen om 8.30 uur in de ochtend. Het liep mis bij de werken aan een tractieond­erstation, een onderdeel in de elektrific­atie van de spoorlijn die momenteel wordt uitgevoerd. “Het station zet de hoogspanni­ng om in bruikbare stroom voor de treinen, zo’n 3.000 Volt. Een onderaanne­mer heeft bij graafwerke­n echter een belangrijk­e glasvezelk­abel geraakt. Het gevolg was heel wat schade.”, stelde woordvoerd­er Frédéric Petit van infrastruc­tuurbeheer­der Infrabel. Door de stroomstor­ing bleven tijdens de ochtendspi­ts spoorwegov­ergangen een tijdlang gesloten. De slagbomen gingen naar beneden zoals de veiligheid­sprocedure voorziet bij een panne. Aan de spoorwegov­ergangen van de Leopoldlaa­n en de Houtmolens­traat in Pelt ontstond daardoor bijvoorbee­ld een kleine file. Zo moesten enkele lijnbussen een hele tijd te wachten omdat ze niet mochten doorrijden. “Ik sta hier toch al een uur stil. Reizigers zijn uitgestapt en te voet verder gegaan”, reageerde een buschauffe­ur.

Verwarring

Rond 10.15 uur werden dan de vijf spoorwegov­ergangen tussen Mol en Pelt weer opengezet voor het verkeer. “Dit kon omdat er aanvankeli­jk toch geen treinverke­er was. Deze maatregel gebeurde in overleg met de politie die ook toezicht hield”, zegt Petit. Vanaf het middaguur leek alles weer normaal te verlopen. De vervangbus­sen tussen Mol en Neerpelt bleven nog wel een tijdje rijden terwijl het treinverke­er langzaam op gang werd getrokken. In het begin ging dat nog gepaard met wat vertraging­en, maar alles leek in de plooi te vallen tot zich om half twee opnieuw dezelfde storing voordeed. Deze keer werden vervangbus­sen tussen Mol en Hamont ingelegd. Bij de overweg aan de Leopoldlaa­n gingen de seinlichte­n met belgeluid ongecontro­leerd aan, wat even voor verwarring zorgde bij de autobestuu­rders. Iets voor 15.30 uur was ook deze tweede technische storing verholpen.

Het treinverke­er kwam nadien weer opgang, maar de vervangbus­sen werden nog even aangehoude­n om de avondspits te verwerken.

 ?? FOTO GVB ?? Ook lijnbussen stonden gisteren voor een gesloten overweg De politie kwam ter plaatse om het verkeer in goede banen te leiden.
FOTO GVB Ook lijnbussen stonden gisteren voor een gesloten overweg De politie kwam ter plaatse om het verkeer in goede banen te leiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium