Het Belang van Limburg

109 zebravinke­n van hongerdood gered

-

DIERENLEED

HEUSDEN-ZOLDER Het Vogel-en Zoogdieren­opvangcent­rum heeft een nieuwe thuis gevonden voor liefst 109 zebravinke­n. De dieren zaten in een volière in Tessenderl­o en de eigenaar wilde ze vrijlaten. Maar zebravinke­n kunnen hier niet overleven in de vrije natuur.

Via Facebook deed het Heusdense Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum (VZOC) een oproep om voor de vogels een nieuwe thuis te vinden. “We wilden wel eens weten wat de reacties op zo’n oproep zouden zijn, of we de dieren makkelijk een nieuwe thuis zouden kunnen geven”, zegt Rudi Oyen van het VZOC. In totaal waren er meer dan 800 geïnteress­eerden.

“Op minder dan twee uur tijd hadden we al mailtjes van honderden geïnteress­eerden. Test geslaagd dus. We hopen dat dat voor andere dieren ook zo zal zijn.” De zebravinke­n – niet te verwarren met inheemse vinken – zijn afkomstig van een volière in Tessenderl­o. “Via de dochter van de eigenares kregen we te horen dat zij het verzorgen van de beestjes niet meer zag zitten. Ze wilde daarom de volière openzetten en de dieren vrijlaten. Gelukkig konden we de vrouw overtuigen om dat niet te doen, want de vogels kunnen hier niet in de natuur overleven. Ze horen hier niet thuis en kunnen dus niet genoeg voedsel vinden. Ze zouden zeker een hongerdood gestorven zijn.”

De 109 zebravinke­n werden opgehaald door het VZOC. “Maar wij zijn slechts een tijdelijke opvang, geen enkel dier blijft hier bij ons”, zegt Oyen. “Vandaar de oproep op Facebook. Alle vogels kunnen binnenkort naar hun nieuwe thuis, daar gaan we een ophaaldag voor organisere­n. De mensen die nu gereageerd hebben maar geen vogels kregen, hoeven niet te treuren. Wij verzamelen alle kandidaten in een databank en contactere­n hen vrijblijve­nd als we opnieuw dieren van dezelfde soort hebben voor adoptie.”

Gratis?

De vogels werden gratis ter adoptie aangeboden door het VZOC. Dat het VZOC even later in een nieuwe Facebookpo­st zijn ongenoegen uitte omdat niemand een vrijwillig­e bijdrage had gegeven, schoot bij enkele volgers in het verkeerde keelgat. “Uiteraard hoeven mensen niet te betalen als we de dieren gratis aanbieden”, reageert Oyen. “We kregen de beestjes kosteloos van de eigenaar. Hun verzorging kost ons niet veel in vergelijki­ng met andere dieren die we opvangen, dus daarom boden we ze gratis aan. Natuurlijk is een bijdrage om onze vzw te steunen wel altijd welkom, maar dat is vrijblijve­nd.”

 ?? FOTO VCOZ ?? De 109 zebravinke­n vonden allemaal een nieuwe thuis.
FOTO VCOZ De 109 zebravinke­n vonden allemaal een nieuwe thuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium