Het Belang van Limburg

“We kunnen ze niet dwingen om te blijven”

-

Lang voor Quartier Bleu van start ging werd flink gebikkeld over de vergunning­en. Daarbij werd een convenant getekend waarbij, gedurende de eerste drie jaren, geen winkels uit de binnenstad zouden weggeplukt worden. Maar na AS Adventure neemt ook JBC nu een nieuwe start aan de Kanaalkom.

“Wij waren al lang op de hoogte dat JBC een nieuwe en unieke conceptsto­re voor kinderen in Quartier Bleu zou openen, als testcase voor Vlaanderen”, zegt Bart Lodewijckx, gedelegeer­d bestuurder van Unizo Limburg. “Het was de afspraak om de vestiging in het centrum open te houden. Dat JBC omwille van economisch­e omstandigh­eden nu toch wegtrekt uit de binnenstad, betreuren we enorm. Maar we kunnen niet voorbij aan de economisch­e realiteit. Via een convenant kunnen we wel afspraken maken met projectont­wikkelaars om onze centra te versterken. Maar we kunnen de ketens niet dwingen om te blijven investeren in plaatsen waar hun rendement niet hoog genoeg ligt.”

“Wij volgen de ontwikkeli­ngen met argusogen, maar tegelijk blijven we geloven in de binnenstad”, zegt Raf Donvil, voorzitter van de vzw Centrumman­agement en van het Handelaars­collectief. “Dit schept tegelijk weer opportunit­eiten voor andere ondernemer­s in het centrum.”

Schepen Rik Dehollogne: “Ik heb altijd gezegd dat de afspraak die indertijd gemaakt is niets meer blijkt dan een gentleman’s agreement. Ik pleit voor begrip voor de ondernemer­s en voor gezond verstand bij de eigenaars.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium