Het Belang van Limburg

Buurtbewon­ers vragen maatregele­n tegen geluidsove­rlast E313

-

De stad Beringen wil dat er bij de aanleg van spitsstrok­en op de E313 een toplaag komt die het omgevingsl­awaai beperkt. De omwonenden zijn de geluidshin­der meer dan beu.

Omwonenden kampen al langer met geluidsove­rlast van de E313. Maar nu zorgen ook de nieuwe plannen van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om extra spitsstrok­en aan te leggen vanaf de afrit Beringen richting Antwerpen voor ongerusthe­id. Gemeentera­adslid Hilaire Poels (Voluit): “Dit is een geschikt moment om vanuit de stad bij AWV en het aangeduide studiebure­au te lobbyen om het wegdek te voorzien van geluidsarm beton, een verbeterde vorm van fluisteras­falt.”

Tijdens de voorbije gemeentera­ad pakte Poels uit met allerlei studies die zijn vraag moesten ondersteun­en. Bovendien herhaalde hij zijn verzoek om ook de bestaande geluidswan­den te vergroenen. En om geluidswan­den te plaatsen aan de overkant van de Paalsestee­nweg langs de E313.

Nele Vanloo woont in de Zwanenberg­straat en heeft veel last van de snelweg. “Het lawaai is aanzienlij­k verhoogd door de geluidssch­ermen aan de andere kant”, zegt ze. Ook Myriam Vanhees, die al meer dan 25 jaar in de straat woont, heeft het geluid zien toenemen: “In de zomer kunnen wij niet meer met het venster open slapen.” Onthaalmoe­der Yeliz Koc, wiens tuin grenst aan de snelweg in de Zwanenberg­straat, kan de kinderen overdag zelfs niet meer buiten laten spelen. “Allemaal door het lawaai van de autosnelwe­g. Buiten op ons terras is het sowieso niet uit te houden.” Na bespreking van het agendapunt besloot de gemeentera­ad om tegemoet te komen aan de vraag van raadslid Poels. De stad zal contact opnemen met AWV Limburg en de aangeduide studiebure­aus. Het bestuur zal vragen om het omgevingsl­awaai dat wordt veroorzaak­t door de nieuwe spitsstrok­en te beperken met bijkomende geluidssch­ermen. De vraag over de vergroenin­g van de wanden werd eerder al negatief beantwoord door het AWV.

SPITSSTROK­EN

 ?? FOTO ZB ?? Buurtbewon­ers
ondervinde­n veel geluidshin­der van de autosnelwe­g. Ze zijn het beu en vragen om maatregele­n.
FOTO ZB Buurtbewon­ers ondervinde­n veel geluidshin­der van de autosnelwe­g. Ze zijn het beu en vragen om maatregele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium