Het Belang van Limburg

Eigenaar failliet tankstatio­n riskeert cel voor bodemvervu­iling

-

RECHTBANK BORGLOON

De 46-jarige Antwerpse uitbater van een failliet tankstatio­n in Borgloon en zijn ex-vrouw riskeren celstraffe­n van tien en zes maanden omdat ze de bodem verontrein­igden met afvalstoff­en. De procureur vraagt een verbeurdve­rklaring van 309.000 euro.

In april 2019 werd de veertiger al veroordeel­d tot een boete van maar liefst 1.800.215 euro voor het ontkleuren van zo’n 752.288 liter rode diesel. Ook die praktijken vonden plaats in het tankstatio­n op de Sint-Truiderste­enweg in Borgloon.

Gisteren moest de man, die verstek liet gaan, zich samen met zijn ex-vrouw ook nog eens verantwoor­den voor het verontrein­igen van de bodem. Door een slecht onderhoud van de putten waarin afvalstoff­en gedumpt werden, kwam er heel wat verontrein­igd water in de natuur terecht. Vooral na hevige regenbuien stroomde alles over, waardoor de mazout de bodem in stroomde. Zowel in september 2017 als in februari 2018 ruimde OVAM er oliewaterm­engsels op en werden afvalstoff­en verwijderd van de site. Het kostenplaa­tje van de sanering liep samen met de bodemonder­zoeken op tot 309.000 euro. De procureur vraagt om dit bedrag verbeurd te verklaren.

Bodemonder­zoek

Volgens de ex van de uitbater heeft zij niets met de feiten te maken. Ook haar advocaat pleit de vrijspraak: “Het wil niet zeggen dat als je mede-eigenaar bent, dat je ook zelf die misdrijven hebt gepleegd. Mijn cliënte heeft altijd meegewerkt aan het onderzoek en heeft telefonisc­h laten weten dat zij geen financiële middelen had om stappen te ondernemen om het opgelegde bodemonder­zoek uit te laten voeren.” De procureur vraagt voor haar een celstraf van zes maanden en een boete van 4.000 euro. “Er was een doordringe­nde mazoutgeur aanwezig. Het is onmogelijk dat zij van niets wist.” Voor haar ex-man wordt een gevangenis­straf van tien maanden en een boete van 8.000 euro gevraagd.

Vonnis volgt op 11 februari.

 ?? FOTO JCR ?? De uitbater werd eerder al veroordeel­d tot een boete van 1.800.215 euro voor het ontkleuren van zo’n 752.288 liter rode diesel.
FOTO JCR De uitbater werd eerder al veroordeel­d tot een boete van 1.800.215 euro voor het ontkleuren van zo’n 752.288 liter rode diesel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium