Het Belang van Limburg

Zonhovense schoolkind­eren helpen zustergeme­ente in Australië

-

BOSBRANDEN ZONHOVEN Alle Zonhovense scholen voeren vanaf nu actie om het brandende Australië te helpen. Ze doen dat met een ‘porseleine­n borden actie’ waarop de kinderen hun belofte noteren waarmee ze het milieu willen sparen. Het Zonhovense bedrijfsle­ven engageert zich op zijn beurt om de actie te sponsoren.

Zonhoven is de enige gemeente van het land met een zustergeme­ente in Australië. Die gemeente heet Gayndah en ook daar hebben het afgelopen jaar bosbranden gewoed. “De mensen van Gayndah rekenen op ons om hun dorp en hun land te steunen”, zeggen initiatief­nemers Robbie Courtois, Katrien Vaes en Frank Vandebeek. “De mensen ginder zijn ervan overtuigd dat de hevige bosbranden te maken hebben met de opwarming van de aarde. Daarom vragen ze dat wij allemaal milieubewu­ster worden en ons gedrag veranderen.”

Het drietal kwam vorige week pas samen en bedacht de campagne. En die loopt nu al als een trein, want alle Zonhovense scholen sluiten de komende dagen en weken bij de actie aan. “We vragen aan de kinderen om een belofte te doen die ze niet op papier maar op een uitwisbaar en dus herbruikba­ar porseleine­n bord noteren”, zeggen de initiatief­nemers.

Bedoeling is dat wanneer de belofte waargemaak­t wordt het milieu er beter van wordt.

Gisteren werd de start van de actie gegeven in basisschoo­l Kosmos. Daar kregen de kinderen uitleg over de bosbranden in Australië en konden ze hun belofte noteren op een bord. Vervolgens gingen ze met dat bord op de foto. Een vijftienta­l Zonhovense bedrijven heeft intussen al laten weten de actie financieel te ondersteun­en. De dag voor de aanvang van de actie haalden de initiatief­nemers zelfs al 2.800 euro binnen op een vergaderin­g van de ondernemer­sclub van Zonhoven. Wie de actie wil volgen of ze wil steunen, kan een kijkje nemen op de website zonhovenbe­looft.be. Daarop komen ook de foto’s van de kinderen met hun porseleine­n bord.

 ?? FOTO WIVA ?? Kinderen van basisschoo­l Kosmos laten hun porseleine­n bord zien met daarop hun belofte voor het milieu. Daarachter initiatief­nemers Frank Vandebeek, Katrien Vaes en Robbie Courtois.
FOTO WIVA Kinderen van basisschoo­l Kosmos laten hun porseleine­n bord zien met daarop hun belofte voor het milieu. Daarachter initiatief­nemers Frank Vandebeek, Katrien Vaes en Robbie Courtois.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium