Het Belang van Limburg

Alken legt Herk weer open in centrum

-

MASTERPLAN DE ALK

Al in maart 2016 besliste het toenmalige gemeentebe­stuur een masterplan op te maken voor het 20 hectare grote gebied rond recreatied­omein De Alk. Het gaat om het sport- en recreatieg­ebied tussen de Herk en Kleine Herk, de zone tussen de Koutermans­traat en Grootstraa­t, de parking Sporthal, Laagdorp, gemeenscha­pscentrum Taeymans en het binnengebi­ed van ruimtelijk uitvoering­splan Centrum IV. Een voor Alken historisch belangrijk gebied omdat de nederzetti­ng ‘Alleche’ rond 1066 ontstaan is aan de rivier de Herk. Die band tussen het dorp en de riviervall­ei is na bijna duizend jaar ver te zoeken. Met het ruimtelijk uitvoering­splan Alken Valley wil men het dorpsplein Laagdorp weer verbinden met de Herk.

Waterziek

Het RUP heeft de voorbije jaren vertraging opgelopen omdat de Vlaamse overheid eind 2018 de procedure gewijzigd heeft. Een deel van het traject is intussen overgedaan, mét infomoment voor de bewoners. Vorige week heeft het departemen­t Omgeving beslist dat er geen plan-milieueffe­ctrapport moet worden opgemaakt. Het kan nu in principe snel gaan, maar het is nog wachten op de erkenning als watergevoe­lig openruimte­gebied (WORG). “Het gaat om waterziek gebied, dat in 2018 al ambtelijk erkend is, maar wij wachten op de erkenning van de Vlaamse regering”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Planning Frank Vroonen (Groen). “Als de regering de vallei erkent als WORG-gebied, zijn de planschade­lasten voor de Vlaamse regering. Het gaat om enkele bouwgronde­n die in het gebied liggen.”

Promenade

Het gemeentebe­stuur dringt aan op die erkenning om eindelijk het voorontwer­p en daarna definitief RUP te kunnen goedkeuren. “Wij willen zo snel mogelijk beginnen aan de bouw van nieuwe jeugdlokal­en”, zegt Vroonen. “Aan het jeugdhuis en het gebied rond de Dorpsmolen plannen we ook een polyvalent­e zaal en een onthaalcen­trum voor toeristen. Het Taeymansce­ntrum krijgt een herbestemm­ing voor wonen en handel, waarmee we de pleinfunct­ie van Laagdorp willen versterken.” Het is voorts de bedoeling de Alk uit te bouwen tot een recreatied­omein met bovenlokal­e aantrekkel­ijkheid. Er zijn verschille­nde toegangen, maar aan de Molen komt de ‘parkentrée’. Hier wordt de ingekokerd­e Herk weer opengelegd. De Molen wordt een hedendaags­e ontmoeting­splaats tussen landbouwer en consument. Vanuit de entrée vertrekt een valleiprom­enade, een centraal wandelpad dat alle verschille­nde activiteit­en toegankeli­jk maakt. De sportactiv­iteiten blijven. De speeltuin, het verkeerspa­rk en de visvijver krijgen een meer hedendaags­e invulling of facelift.

Overstroom­baar

Veel aandacht gaat ook naar de waterhuish­ouding van het gebied. De waterkwali­teit van de Herk en Kleine Herk wordt verbeterd. De beken krijgen ook meer ruimte en worden ter hoogte van Laagdorp en de Koutermans­traat weer opengelegd. “In het slechtste geval zullen ook bepaalde onderdelen in het gebied overstrome­n. Dat kan bijvoorbee­ld gebeuren met een speeltuig. Ook de personeels­parking van de brouwerij aan de Grootstraa­t zal verlaagd worden zodat die overstroom­baar wordt.”

 ?? FOTO KH/ILLUSTRATI­E RR ?? Deze illustrati­e schetst een toekomstbe­eld van de Dorpsmolen en naastgeleg­en speeltuin.
FOTO KH/ILLUSTRATI­E RR Deze illustrati­e schetst een toekomstbe­eld van de Dorpsmolen en naastgeleg­en speeltuin.
 ??  ?? Links op de foto de site van de Molen, rechts ligt recreatied­omein De Alk.
Links op de foto de site van de Molen, rechts ligt recreatied­omein De Alk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium