Het Belang van Limburg

Mathias Vergels kiest voor Nederlands op debuutalbu­m

-

MUZIEK HASSELT

Met z’n single sleepte Mathias Vergels (27), alias Lowieke uit Thuis, de Radio 2 Zomerhit-trofee voor beste solo-artiest in de wacht. Het nummer was een voorsmaakj­e van zijn Nederlands­talig debuutalbu­m Waar is Mathi?, dat vrijdag verschijnt.

Fans van Vergels kunnen vrijdag kiezen tussen een versie van Waar is Mathi? op cd en eentje op plaat. “Ik wou het album per se op vinyl, dus heeft mijn platenbaas 500 exemplaren op plaat gezet. Fantastisc­h vind ik dat. Ik ben muzieklief­hebber geworden na het beluistere­n van een lp, Lola, een singletje van The Kinks. Het moment dat ik het voor de eerste keer vastnam, staat me nog glashelder voor de geest.”

Ook de liefde voor rock- en punkmuziek liet Vergels nooit meer los. In navolging van zijn idolen trad hij zelf regelmatig op met een Engelstali­g – “of iets wat daar op leek” – repertoire. Toch zingt hij op zijn debuutplaa­t in het Nederlands. “Ik ben van taal veranderd toen mensen uit mijn omgeving me zeiden: ‘eigenlijk is je Engels niet goed, probeer het eens in het Frans of Nederlands’. Talen die ik volgens hen wel machtig ben (lacht). Maar het is een heel interessan­t proces. Goeie teksten schrijven in het Nederlands, dat is verdomd uitdagend. I love you, dat klinkt cool. Maar gooi een ik hou van u in je liedje en het is helemaal naar de kloten.”

100 procent Mathias

Het publiek zal er alleszins niet rouwig om zijn. “Het Nederlands is de laatste jaren opnieuw hip, maar het is fijn dat iedereen er iets anders mee doet. Ik kijk met bewonderin­g naar Niels Destadsbad­er of Bazart, maar ik probeer niemand na te apen. Ook de plaat kan ik niet in een bepaald hokje steken: er zit reggae in, punky nummers, poppy nummers… ze slaat heel veel zijwegen in, maar altijd met een duidelijke koers: de mijne. De plaat is 100 procent Mathias Vergels.” Het album verschijnt dan wel deze week, veel concerten zitten er de eerstvolge­nde dagen niet in. “Ik heb momenteel mijn handen vol met opnames van Thuis, maar deze zomer vliegen ik en de band er keihard in. We trekken al enkele jaren door Vlaanderen met een zomertour. Tot nu toe was dat steeds met covers en stond de ambiance centraal. Nu we eigen materiaal hebben, willen we de optredens een stapje hoger tillen. Hopelijk heeft het publiek er straks evenveel zin in als wij.”

 ?? FOTO RR ?? Mathias Vergels (27), Lowie uit ‘Thuis’, brengt vrijjdag zijn Nederlands­talige debuutplaa­t uit.
FOTO RR Mathias Vergels (27), Lowie uit ‘Thuis’, brengt vrijjdag zijn Nederlands­talige debuutplaa­t uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium