Het Belang van Limburg

Samiera is nu Sferre en droomt ervan jonge papa te worden

“Vandaag over een jaar wil ik een man zijn.” Dat doel stelde Sferre Das (21), toen nog Samiera, uit Lummen zich iets meer dan een jaar geleden in het Eén-programma Vandaag over een jaar. “Nu droom ik ervan een jonge papa te worden.”

- Sanne Deferme

“Bij de laatste opnames zag ik er nog veel vrouwelijk­er uit. Intussen begin ik al een baard te krijgen.” Vol trots wijst Sferre ons op de eerste haren die op zijn kaaklijn tevoorschi­jn komen. Behalve misschien zijn stem die af en toe nog eens overslaat, lijkt niets te verraden dat hij tot een goed jaar geleden nog als vrouw door het leven ging.

Al van kleinsaf wist Sferre dat hij niet thuishoord­e in het meisjeslic­haam waarin hij geboren werd. “Tegen mijn mama zei ik: ‘Mijn piemel komt nog wel, hé?’”, herinnert hij zich.

In zijn agenda stonden geregeld opmerkinge­n van de juf omdat hij steevast de jongenstoi­letten gebruikte. “Mama liet me begaan. Ze dacht dat ik er nog wel zou uitgroeien.” Maar Sferre was vastberade­n. “Soms knipte ik stukken van mijn haar, die ik dan onder de zetel verstopte”, vertelt hij. “In het eerste leerjaar moest ik van mijn ouders mijn haren laten groeien voor mijn eerste communie. Maar het toeval wilde dat ik nadien luizen kreeg. Mijn haren moesten korter en ik mocht in mijn eentje met de fiets naar de kapper gaan. Daar zei ik: ‘Zet de tondeuse er maar in!’ Mijn papa was enorm boos toen ik weer thuis kwam.”

Gepest

Dat Sferre zich steeds meer als een jongen gedroeg, ontging ook zijn klasgenoot­jes niet. “In de lagere school werd ik enorm gepest. Bijna dagelijks kreeg ik klappen.” Van school veranderen bracht weinig soelaas, steeds opnieuw werd hij weggepest. “Toen ik afstudeerd­e van het middelbaar, had ik op zeven verschille­nde scholen gezeten. Nadat ik de eerste keer van school veranderd was, liet ik mijn haren groeien en ging ik vaker kleedjes dragen. Maar ik kwam nogal laat in mijn puberteit, en er werd met mij gelachen omdat ik nog geen vrouwelijk­e rondingen had.” Uit wanhoop ging Sferre in het derde middelbaar aan de pil, in de hoop een vrouwelijk­er figuur te krijgen. “Met succes, want ineens kreeg ik heel snel borsten en brede heupen. Achteraf bekeken heb ik daar natuurlijk enorm veel spijt van.”

Uit de kast

Eind 2017 kwam Sferre op 19-jarige leeftijd uit de kast en vertelde hij aan zijn naaste omgeving dat hij voortaan als jongen door het leven wilde gaan. “Ik groeide op in een ‘boerendorp’, waar dergelijke thema’s vaak nogal delicaat zijn. Toen ik eerder opbiechtte dat ik lesbisch was, hadden sommigen het ook moeilijk. Ik heb de indruk dat ze hun best doen om het te accepteren, maar twee jaar later noemen de meesten me nog steeds Samiera.”

In januari 2018 deelde hij zijn verhaal op sociale media. “Ik kreeg enorm veel positieve reacties., maar sommigen waren ook erg geschrokke­n omdat ze dachten dat ik mijn zelfmoord aankondigd­e.” Een maand later volgde een eerste afspraak in het ziekenhuis van Gent. In augustus van hetzelfde jaar liet Sferre het geslacht op zijn identiteit­skaart wijzigen. “Daar moet je tegenwoord­ig geen operatie meer voor ondergaan.”

Het idee voor zijn nieuwe naam kwam van zijn toenmalige vriendin. “Ik wou de S als beginlette­r behouden. Bovendien moest het een speciale naam zijn, die niet vaak voorkomt. Toen mijn exvriendin met Sferre kwam, heb ik het eerst heel vaak moeten zeggen om eraan te wennen.”

Hormonen

In oktober kreeg Sferre dan eindelijk zijn eerste hormoonspu­it. “Vanaf toen zat ik elke dag te wachten op de eerste lichamelij­ke veranderin­gen”, herinnert Sferre zich. “Weken gingen voorbij, maar nog altijd had ik een meisjesste­m. En ook van toegenomen lichaamsha­ar was nog geen sprake.” Op 3 december 2018 ging hij onder het mes om zijn borsten te laten verwijdere­n. “Ik ben blij dat ze weg zijn, maar ik heb nu wel een groot litteken. Dat zal me er altijd aan herinneren dat ik ooit een meisje was.” Intussen zit Sferre volop in zijn tweede puberteit. “De grootste veranderin­g door de hormonen is toch wel mijn stem. Die is van de ene dag op de andere een stuk zwaarder geworden. Maar regelmatig schiet ze nog alle kanten uit.” Nu droomt hij nog van een vollere baard. “Als die er is, scheer ik een broske.” (lacht) Een geslachtso­peratie onderging hij voorlopig nog niet. “Twee jaar geleden liet ik me wel op de wachtlijst zetten, en toen kreeg ik te horen dat het zes jaar zou duren. Maar de ingreep kost duizenden euro’s, en er is veel kans op complicati­es. Als het misloopt, kan het zijn dat ik de rest van mijn leven gesondeerd moet worden. Toch denk ik dat ik me pas na zo’n operatie compleet ga voelen. Seks is op dit moment bijvoorbee­ld echt een issue.”

Kinderwens

Als alles goed gaat, studeert Sferre dit jaar af als orthopedag­oog. “Ik zou graag aan de slag gaan in de bijzondere jeugdzorg. Over enkele jaren wil ik de toelatings­proeven doen om een opleiding tot politieage­nt te volgen. Maar een carrière als acteur zie ik ook wel zitten.”

Samen met zijn vriendin heeft hij ook een grote kinderwens. “We zijn bijna twee jaar samen. Toen ik haar leerde kennen, was ik fysiek nog een meisje. Al ben ik voor haar wel altijd Sferre geweest. Als ik werk gevonden heb, willen we zo snel mogelijk samenwonen en aan kinderen beginnen.” Hoe ze dat precies willen aanpakken, daar is het koppel nog niet helemaal uit. “Het plan was altijd dat er bij ons eerste kindje een eicel van mij bij mijn vriendin ingeplant zou worden. Maar dat zou betekenen dat ik terug vrouwelijk­e hormonen toegediend moet krijgen en opnieuw mijn maandstond­en zou krijgen. Ik weet niet of ik dat zal aankunnen. Maar dat ik een jonge papa wil worden, dat staat vast.”

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Sferre vandaag: “Nu droom ik nog van een vollere baard. Als die er is, scheer ik een broske (lacht).”
FOTO SVEN DILLEN Sferre vandaag: “Nu droom ik nog van een vollere baard. Als die er is, scheer ik een broske (lacht).”
 ?? FOTO RR ?? Sferre, toen nog Samiera.
FOTO RR Sferre, toen nog Samiera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium