Het Belang van Limburg

Prijzen stijgen in Limburg minder snel door groot aanbod woningen

- VASTGOEDPR­IJZEN HASSELT Roel Damiaans

Uit de Notarisbar­ometer leren we dat de prijzen voor woningen en appartemen­ten in ons land vorig jaar met 4,2% en 4% zijn gestegen. Van de Vlaamse provincies is de stijging het laagst in Limburg. Bovendien stijgen de prijzen in onze provincie ook minder snel. Dat blijkt uit de jaarlijkse Notarisbar­ometer.

De meest opvallende conclusie is dat de Belg nog nooit zo actief is geweest op de vastgoedma­rkt als vorig jaar. Zo waren er 8,9% meer transactie­s dan in 2018. Die stijging was het sterkst in Vlaanderen (+10,8%), maar ook in Brussel (+6,3%) en Wallonië (+6%) werd er meer vastgoed verkocht. Limburg doet het met een stijging van +8,7% wel minder goed dan het Vlaamse gemiddelde.

“Uitzonderl­ijke situatie”

Van alle Vlaamse provincies zijn de woningprij­zen in Limburg het laagst. Een huis kost hier gemiddeld 241.593 euro, in Vlaams-Brabant is dat maar liefst 331.548 euro. Idem voor appartemen­ten: in Limburg

betaal je gemiddeld 200.832 euro, in Vlaams-Brabant moet je er 241.377 euro voor neerleggen. Bovendien is de prijsstijg­ing +2,2% voor woningen en +2,4% voor appartemen­ten - ook lager dan het Belgische gemiddelde. “Dat komt door de uitzonderl­ijke situatie van het woningaanb­od in Limburg: dat bestaat voor bijna 80% woningen en slechts 20% uit appartemen­ten. In de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen zijn er bijvoorbee­ld maar 67% woningen. Veel woningen, betekent ook veel aanbod en daardoor stijgen de prijzen minder snel”, zegt van woordvoerd­er Bart van Opstal van Notaris.be.

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? De Belg is nog nooit zo actief geweest op de vastgoedma­rkt als vorig jaar.
FOTO MARC HERREMANS De Belg is nog nooit zo actief geweest op de vastgoedma­rkt als vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium