Het Belang van Limburg

1.000 beginnende chauffeurs intensief begeleid om ongevallen te voorkomen

-

VERKEERSVE­ILIGHEID HASSELT

Werner Rommers

Pechverhel­per Touring, verzekeraa­r AG en telecomope­rator Proximus gaan 1.000 jonge chauffeurs van nabij begeleiden, om hen zo veiliger te laten rondrijden. Zij krijgen via hun smartphone ‘raad-opmaat’ over hun rijstijl, die constant wordt gemonitord.

Safety and more (SAM), zo heet het project van Touring, Ag en Proximus. Samen begeleiden ze de komende drie jaar 1.000 beginnende chauffeurs, geboren na 1993. “We hebben twee doelen”, zegt Danny Smagghe van Touring. “Enerzijds ervoor zorgen dat deze jongeren zo veilig mogelijk hun eerste ervaring op de weg opdoen. Anderzijds willen we analyseren wat de belangrijk­ste verbeterpu­nten zijn voor beginnende chauffeurs, zodat we dat kunnen signaleren aan de overheid maar ook aan de sector van de rijscholen.”

Snel optrekken

Het project houdt in dat jongeren hun rijgedrag continu laten monitoren, “waarbij we hen via hun smartphone geregeld feedback geven, van algemene rijtips tot individuel­e raad-opmaat”, zegt Sven Adams van AG. “Bijvoorbee­ld een chauffeur op de gevaren van snel optrekken wijzen, wanneer uit de verzamelde data blijkt dat zoiets vaak gebeurt. Of een chauffeur uitleggen dat hij op een bochtige weg best zijn snelheid wat meer matigt. Want naast snelheid en rijgedrag monitoren we ook de locatiegeg­evens.” Die informatie wordt – afhankelij­k van het autotype – eventueel aangevuld met andere data. Zo kunnen sommige automerken bijvoorbee­ld vermoeidhe­id bij de chauffeur detecteren. Touring, AG en Proximus willen met SAM iets doen aan de vele ongevallen waarbij jonge chauffeurs zijn betrokken, wat voor jongeren ook tot erg dure verzekerin­gspremies leidt. “Bij jongeren tussen 20 en 24 jaar is het verkeer doodsoorza­ak nummer één. Ze hebben daarnaast tot vier keer meer kans op een dodelijk ongeval of een ernstig letsel dan de gemiddelde automobili­st.” Verzekeraa­rs experiment­eren al met het aanbieden van een ‘zwarte doos” in de auto van hun klanten. Blijkt uit de opgeslagen informatie dat het om een voorzichti­ge chauffeur gaat, kan die bij sommige firma’s korting krijgen op zijn autoverzek­ering. AG beklemtoon­t dat een recente bevraging uitwees dat 82 procent van de beginnende chauffeurs “geen graten ziet in een app of zwarte doos die hun rijgedrag registreer­t”.

ROOFMOORD

DADERBEGEL­EIDING

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium