Het Belang van Limburg

Groot melkveebed­rijf met 458 koeien en 302 stuks jongvee in Diepenbeek krijgt vorm

-

OPENBAAR ONDERZOEK DIEPENBEEK

De familie Didden heeft een aanvraag ingediend om haar landbouwbe­drijf in Diepenbeek te mogen omvormen en uitbreiden. Met 458 koeien en 302 stuks jongvee zouden zij een van de grootste melkveebed­rijven van Limburg runnen. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 13 februari.

Vandaag heeft de familie Didden al een landbouwbe­drijf met 600 vleesvarke­ns, 95 melkkoeien, 195 stuks jongvee en 114 stuks vleesvee. Maar als het van hen afhangt, komt er binnenkort een grote ommezwaai. Karolien Didden, de echtgenote van de beruchte kotbaas Manu Appeltans, liet in mei 2018 al een sloopopvol­gingsplan opstellen. Van de zeventien bestaande gebouwen gaan er dertien tegen de vlakte. Volgens de begeleiden­de nota die bij de vergunning­saanvraag gevoegd werd, konden de gebouwen door een samenloop van omstandigh­eden de afgelopen twintig jaar niet aangepast of gemodernis­eerd worden. In plaats daarvan komt er een volledig nieuw melkveebed­rijf, zonder varkenshou­derij. Het totale plangebied bedraagt 160.000 m2, waarvan de infrastruc­tuur – zoals stallen, loodsen en opritten – 25.381 m2 zal innemen. Die moet plaats bieden aan 458 melkkoeien, 302 stuks vrouwelijk jongvee en 16 fokstieren, wat het totaal op 776 runderen brengt. Daarmee zou de familie Didden een van de grootste melkveebed­rijven van Limburg runnen. Uit de landbouwen­quête van de FOD Economie en Statbel blijkt immers dat de vijf grootste melkveebed­rijven in Limburg gemiddeld 486 melkkoeien houden, met daarbij gemiddeld nog eens 384 andere runderen.

Technologi­e

“Het nieuwe bedrijf is efficiënt en compact ontworpen om alle mogelijke invloed op de omgeving te beperken”, klinkt het in de nota. “Het melken en voederen zal grotendeel­s geautomati­seerd gebeuren. De familie zal zich laten bijstaan door technologi­sche landbouwsp­ecialisten en experts met kennis van IT. De huidige landbouw zit immers vol technologi­e. Databeheer en data-analyse zijn noodzakeli­jk om de dagelijkse werking te kunnen monitoren.”

Daarnaast wil het bedrijf ook bijdragen op educatief vlak. Zo komt er een polyvalent­e ruimte om lezingen te geven aan groepen, vereniging­en of scholen. Daarnaast is er slaapgeleg­enheid voor stagiairs, waar ook een veearts of ander personeel kan overnachte­n indien de dieren ’s nachts van kortbij opgevolgd of verzorgd moeten worden. Tot slot hoopt de familie Didden het imago van de landbouwse­ctor op te krikken door eigen hoeveprodu­cten te verkopen.

Openbaar onderzoek

In juni vorig jaar vroeg de familie bij de provincie Limburg al een omgevingsv­ergunning aan voor de plannen. Toen werd die aanvraag niet geacceptee­rd omdat er een aantal kleine inhoudelij­ke opmerkinge­n waren. Die zijn intussen weggewerkt, waardoor de aanvraag nu wel ontvankeli­jk is. De gemeente Diepenbeek houdt nu een openbaar onderzoek. Nog tot 13 februari kan iedereen standpunte­n, opmerkinge­n of bezwaren meedelen aan het gemeentebe­stuur.

De aanvraag is te bekijken via het omgevingsl­oket van de Vlaamse overheid of op de dienst Ruimtelijk­e ordening van de gemeente Diepenbeek.

 ?? FOTO ?? Volgens de plannen wordt het melkveebed­rijf van de familie Didden een van de grootste in zijn soort van Limburg.
FOTO Volgens de plannen wordt het melkveebed­rijf van de familie Didden een van de grootste in zijn soort van Limburg.
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De boerderij van de familie Didden in de Blokenstra­at wordt getransfor­meerd tot een “efficiënt en compact” landbouwbe­drijf.
FOTO DICK DEMEY De boerderij van de familie Didden in de Blokenstra­at wordt getransfor­meerd tot een “efficiënt en compact” landbouwbe­drijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium